Så reser du säkert med barnen i sommar

Av den 2 juli, 2020

I sommar är det många som väljer att ta bilen till sommarhuset, stranden eller skogsutflykten. Med barn i bilen blir resan händelserik och rolig, och med yngre resenärer i bilen finns det några saker att tänka på när det kommer till säkerhet. Här har vi på Volvia samlat våra bästa tips för att hålla alla resenärer säkra och glada på vägarna.

  • Packa med underhållning i form av mobiler, böcker och leksaker. Men se till att packa ner de grejer som inte används, de kan bli farliga vid en häftig inbromsning. Gör det till en säker vana att alltid placera saker som inte används i ryggstödsfickorna eller på golvet i baksätet.
  • Använd lastgaller eller nät om det är öppet in till bakluckan. Om föraren behöver bromsa snabbt hindrar nätet att packningen kastas framåt. Och luras inte av insynsskyddet över bagaget, det fungerar inte som skydd.
  • Kolla regelbundet hur barnens bälten sitter under resan. Barn rör på sig och ibland kan bältet hamna fel, särskilt om barnet sitter framåtvänt.
  • Oavsett hur lång eller kort resa ni gör med bilen ska barn sitta med rätt skydd – bakåtvänt tills minst 4-5 år och bältesstol eller kudde till 10-12 års ålder.
  • Om barnen somnar i bilen, håll koll så att de sitter rätt i alla fall. Särskilt viktigt är att de inte lutar sig bort från axeldelen av bältet eller sjunker ner så att höftbältet hamnar över magen.

Och kom ihåg: pauser är viktiga, både för yngre och äldre passagerare!

Resa | Så reser du säkert med barnen i sommar
Örebroguiden

Källa: Volvia

You must be logged in to post a comment Login