Så matchar du vin till midsommarmaten

Av den 20 juni, 2017

Den efterlängtade värmen är här och med det följer sommarens traditionsbundna glansnummer, älskad av många svenskar, nämligen midsommar.

Sill, potatis och nubbe ses som självklara val när maten plockas fram. En dryck som ofta missas att serveras under festligheterna men som många föredrar är dock vin. Den onlinebaserade vinshopen The Wine Company tipsar därför om hur du bäst väljer vin till den populära högtiden.

Midsommar är onekligen en av de mest omtyckta och traditionsenliga högtider som finns i Sverige och drycker som öl och nubbe är sedan länge självklara inslag på det klassiska midsommarbordet. Däremot så hamnar vinet något oförtjänt i skymundan. För att råda bot på detta och få svenskarna att tänka om, har nu The Wine Company plockat ut fyra olika viner som gör sig extra bra med midsommarmaten.

– När man väljer vin till den här typen av mat rekommenderar vi lättdruckna och fruktiga viner som passar till mycket. Eftersom det serveras många olika smaker på midsommar är så kallade ”allround”-viner att föredra, de är lättare och rundare i stilen, vilket fungerar perfekt till buffén där många olika smaker samsas. Vi erbjuder rådgivning på telefon eller över Facebook om man känner sig osäker. Beställer du från oss slipper du dessutom stressa och svettas i långa köer dagen innan firandet, vi levererar hela vägen ut till sommarstugan, säger Linda Sorby, Marketing Manager på The Wine Company.

Tre personligheter vid midsommarbuffén
Äter du allt på samma tallrik när det vankas buffé eller föredrar du att börja med det kallskurna? The Wine Company har identifierat tre typer av personligheter runt midsommarbordet och hur du bäst kombinerar ditt vin utefter din personlighetstyp:

Den klassiska
Passar: Den rutinerade bufféätaren startar måltiden med de kallskurna favoriterna för att därefter gå vidare med de varma och tyngre rätterna.
Börja med ett lättare vin i de vita eller rosa kulörerna. När du sakteligen går över till de varma och lite smakrikare rätterna väljer du viner med mer smak, eller gärna ett medelfylligt rött vin.
Strategi: Gör som konnässören, drick allt men i rätt ordning

Den effektive
Passar: Den som tar mycket av allt på tallriken samtidigt och inte vill missa något.
Välj då den färg du gillar bäst, rosé, vitt eller rött. Alla viner i denna rekommendation kommer med stor sannolikhet fungera till merparten av den mat du valt.
Strategi: Välj en färg

Nattugglan
Passar: Den som fokuserar på att dansa runt stången och bada i soluppgången.
Vadå, fanns det mat också? Välj då ett rosévin. Det är lätt, fräscht och svårt att tröttna på. Dessutom ser det snyggt ut på bild.
Strategi: Välj ett lättdrucket rosévin

Mat & Dryck | Tips
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login