Så lyckas du enklare med dina nyårslöften

Av den 19 januari, 2020

Äta hälsosammare, träna mer och stressa mindre. Så brukar svenskarnas vanligaste nyårslöften låta. Trots det slarvade, enligt Hälsobarometern, varannan svensk med kosten under fjolåret. Hela 65 procent upplevde dessutom problem med stress. Så hur ändrar vi egentligen våra vanor på bästa sätt? Lifes hälsorådgivare listar fem tips till dig som vill behålla nya rutiner längre än till påsk.

1. Sätt mål och delmål
Sätt ett mätbart och realistiskt mål, exempelvis ”jag ska träna tre pass i veckan”. Formulera målet som en tydlig instruktion om vad du ska göra – hur mycket, hur ofta och hur länge? Börja med ett mål som känns lätt att uppnå, så du peppas att göra mer. Bryt gärna upp målet i mätbara delmål.

2. Skaffa rätt verktyg
Motivation kommer och går, förlita dig inte på en känsla. Fundera istället över vad du behöver för att nå målet, vilka verktyg? Ny kunskap? Ett gymkort? Eller behöver du skaffa mentala verktyg?

3.Planera
De två främsta anledningarna till att svenskarna slarvar med kosten är att de saknar inspiration till matlagning och är stressade. Genom att planera sin tid blir det lättare att hålla sin nya vana.

– Om tiden och motivationen tryter så håll dig ändå till ditt schema även om du bara gör en liten del av det du tänkt. Har du inte tid att träna en timme, träna tio minuter. Tar den hälsosamma måltiden du tänkt laga alldeles för lång tid att göra? Med planering finns det alltid snabba alternativ i kylskåpet, säger Jeanette Engdahl, hälsorådgivare på Life.

4. Koppla en ny vana till en gammal
Underlätta etablerandet av din nya vana genom att knyta den till en vana du redan har, som att borsta tänderna, hämta barn eller åka buss. Då blir det som du redan gör triggern för den nya vanan, som ”innan hämtning gör jag tio situps” eller ”när jag sitter på bussen mediterar jag”.

5.Våga ta hjälp
Acceptera att det är tufft och inse att en förändring kräver att du härdar ut. Ta hjälp av en kompis eller närstående, kanske ni kan ha ett gemensamt nyårslöfte? Att vända sig till en hälsorådgivare eller expert kan också vara ett bra alternativ.

I Lifebutikerna i Örebro finns det alltid möjlighet att prata med en erfaren hälsorådgivare om vad man kan lägga till eller ta bort i sin kost för en mer balanserad tillvaro. Tips på träningsövningar.

—————————-

Tips på tre produkter som hjälper dig att hålla ditt nyårslöfte:

1. Life Multivitamin Sport
Life Multivitamin Sport innehåller en hög dos av alla viktiga vitaminer och hela åtta mineraler anpassade för dig som idrottar regelbundet.

2. Life Vegetable Protein
Life Vegetable Protein är ett högkvalitativt vegetabiliskt proteinpulver. Produkten är uteslutande baserad på ärtproteinisolat och passar den som vill få i sig maximalt med protein men minimalt med kolhydrater och fett. Protein bidrar till att öka muskelmassan.

3. Life Flexilett Nypon
Life Flexilett Nypon kapslar passar perfekt för den som lovat att röra på sig mer. De innehåller ekologiska nypon som är naturligt rika på C-Vitamin. Nypon bidrar till att bibehålla hälsosamma och rörliga leder.

Träning & Hälsa | Så lyckas du enklare med dina nyårslöften
Örebroguiden

Källa Life
Om undersökningen
Hälsobarometern 2019 är baserad på̊ en undersökning genomförd av IPSOS Norm på̊ uppdrag av Life. Undersökningen genomfördes i mars 2019 i form av en webbenkät. Totalt har 2 704 personer i Sverige mellan 18 och 100 år deltagit i undersökningen. Resultatet är statistiskt säkerställt och riksrepresentativt med en signifikansnivå på 95 procent.

You must be logged in to post a comment Login