Så klarar mobilen den svenska vintern

Av den 2 december, 2018

En kall vinter och mobilanvändande går inte alla gånger hand i hand. Men nya tidens smarta mobiler har förändrats radikalt för att kunna fungera i det svenska vinterlandskapet. Med batterier som klarar ner till minus 35 grader och funktioner som underlättar användandet i kalla miljöer så är smarta mobiler mer än någonsin redo för Kung Bore.

Svensk kyla och användandet av mobil har många gånger inte varit förenligt med varandra. Det är främst batteriets kapacitet som minskar i kylan. Orsaken beror på att den lägre temperaturen ökar den interna resistensen, vilket i sin tur hindrar batteriet från att förse mobilen med den behövda energin. Men det är inte bara batteriet som utmanar användandet av mobilen på vintern. Mycket annat i själva hanteringen av mobilen vintertid är en utmaning. Med vantar är det mesta komplicerat och det blir genast svårare att navigera, utföra kommandon i applikationer med mera. Nyare smarta mobiler såsom Huawei Mate20 Pro har dock lösningar och funktioner som gör vinteranvändandet enklare.

– Med alla de funktioner som nu finns i en smartphone så blir batterikapaciteten och tillgången till ström avgörande. Och en kall vinter kan ställa till det ordentligt. Vi har dock skapat en mobil som klarar ner till minus 35 och upp till plus 45 grader. Den blir förstås långsammare men den kommer inte att få slut på batteri på grund av kylan. Kombinerat med funktionen omvänd laddning blir det dessutom enkelt för en vän, kollega eller annan att dela med sig av lite ström och du kan fortsätta din färd i skidbacken, säger Sofia Björnerfors, PR ansvarig på Huawei Consumer Group i Sverige.

Röststyrning
De flesta mobiler idag kan styras av rösten. Funktionen är speciellt bra att aktivera då det är kallt och användaren kan integrera och styra sin telefon utan att använda händerna. Genom rösten går det att prata in och skicka röstmeddelanden, be mobilen ringa upp personer, söka information och mycket mer. Med Mate20 Pro kan du dessutom be mobilen ta ett fotografi genom att säga ”cheese”.

Handskläge
Om rösten strejkar så har Mate20 Pro en speciell funktion som gör att skärmens känslighet kan regleras. Det så kallade ”Handskläget” gör att mobilen kan användas med handskar på. Det innebär också att det inte behövs några specialhandskar, så kallade touch- och mobilvantar, för att hantera mobilen när det är kallt. Går alltså utmärkt med helt vanliga handskar.

Enhandsläge
Med enhandsläget går det att ställa in såväl tangentbordet som hela telefonen för enhandsbruk. Vilket är speciellt bra när det är kallt. Mobilen ställs om till enhandsbruk genom att svepa antingen till höger eller vänster över menyknapparna i botten av skärmen (beroende på vilken hand man håller telefonen i) för att dra ner hela gränssnittet till ungefär tre fjärdedelar av dess ursprungliga storlek.

Batteri som klarar ner till minus 35
Huawei Mate 20 Pro har ett batteri på hela 4200 mAh som hanterar temperaturer från minus 35 till plus 45 grader. Genom att kombinera ett stort batteri med högeffektiv hårdvara och mjukvara så klarar mobilen varierande temperaturer. Huawei Mate 20 Pro kan dessutom fungera som en powerbank för andra enheter som har stöd för Qi. Qi är den rådande trådlösa laddningsstandarden för till exempel mobiltelefoner, surfplattor, smartklockor, med mera. Produkter som är utrustade med Qi har en logga som ser ut som ett ”q” med ett “i” inuti.

Plats för två simkort
Mate20 Pro har plats för två simkort. Det gör att skibums som är borta länge och njuter av vinter och skidåkning kan ha både sitt svenska och sitt utländska abonnemang i en och samma mobil.

Vinterläge i kameran?
Nja, ett vinterläge i kameran finns faktiskt inte. Däremot kan nya Huawei Mate20 Pro ta väldigt bra vinterbilder och den har ett fantastiskt mörkerläge. Mobilen är utrustad med en 40MP huvudkamera, en 20MP ultravidvinkelkamera och en 8MP teleobjektivkamera. Tillsammans stödjer de tre linserna ett brett spektrum av brännvidd (motsvarande prestanda för en 16-270mm zoomlins), vilket gör att de kan efterlikna bilder tagna med en proffskamera. Den nya Leica ultravidvinkellinsen har en brännvidd som motsvarar ett 16mm full-kamera-objektiv, vilket ger bilderna den signifikanta konstverkningsförvrängningen av ett vidvinkelobjektiv. Den nya linsen stödjer även makrofotografering, vilket ger skarpa bilder av objekt som placeras så nära som 2,5 cm från linsen.

Prylar | Huawei Mate20 Pro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login