Så kan studenter spara 1 000 kronor i månaden

Av den 17 augusti, 2017
Arkivbild

En genomsnittlig student går back med 326 kronor varje månad, men det finns sätt att få överskott i plånboken. Genom att handla matsmart kan utgifterna minskas med 1 000 kronor i månaden – samtidigt som man bidrar till minskat matsvinn och en bättre miljö.

För en student är boendekostnaden den största utgiften, i snitt 3 639 kronor i månaden. Därefter kommer matkostnaden som uppgår till 2 240 kronor. En student går back med 326 kronor varje månad, enligt ”Studentbudget 2017” från Sveriges förenade studentkårer.

Matsmart vill minska matsvinnet och säljer varor som i många fall annars hade slängts, till exempel för att de har kort bäst-före-datum eller är felmärkta. Maten säljs med 20–90 procents rabatt och i snitt är varorna 50 procent billigare än i den ”vanliga” mataffären.

– En månadsutgift för mat på 2 000 kronor kan minskas till 1 000 kronor. Det är en stor besparing för vem som helst, men kanske i synnerhet för en student som kämpar med att få ekonomin att gå ihop, säger Karl Andersson, vd för nätbutiken Matsmart.

Studenter handlar redan i hög utsträckning på Matsmart och nätbutiken vill få fler att minska sina utgifter.

– Vi får många samtal från studenter som vittnar om att de fått ordning på sin ekonomi genom att planera inköpen och handla på Matsmart, säger Karl Andersson, vd på Matsmart.

Förutom att spara pengar gör Matsmarts kunder en insats för miljön. En tredjedel av all mat som produceras i världen slängs. Det är ett slöseri av resurser och innebär onödiga utsläpp av växthusgaser.

Under 2016 räddade Matsmarts kunder 708 ton mat från att slängas. Karl Andersson tror att många studenter kan tilltalas av att bidra till minskat matsvinn.

– Våra kunder är miljöhjältar som har förstått att bäst-före-datumet bara är en garanti för att varan håller exakt samma kvalitet som vid förpackningstillfället. Men bara för att måndag blir tisdag blir ju inte god olivolja oätlig och behöver kastas, säger Karl Andersson.

Mer om matsmart här »

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login