Så håller du telefonen vid liv i kylan

Av den 25 februari, 2017

Alla elektroniska produkter, inklusive mobiltelefonen, påverkas av kyla och minusgrader, batterikapaciteten blir sämre och displayen kan upplevas som svåranvänd och trög. Men hur mycket vinter tål egentligen dagens högteknologiska mobiltelefoner och vad kan man göra för att den ska hålla längre?

Alla mobiltelefoner som säljs på den svenska marknaden ska tåla svenska vinterförhållanden så länge du håller dig inom tillverkarens rekommendationer, dom hittar du oftast i bruksanvisningen. Du ska alltså kunna använda telefonen på samma sätt som under sommaren, men det är självklart en fördel att hålla telefonen lagom varm och framför allt torr, säger Magnus Dahg, Försäljningschef för Telekom på Elgiganten.

Ett tips är att förvara mobiltelefonen nära kroppen, i en innerficka eller liknande så undviker du att det blir allt för kall. Här finns däremot en risk för kondens i telefonen beroende på den temperaturväxling den får utstå.

Om du använder telefonen så den blir riktigt kall och därefter lägger den i en varm innerficka kan det uppstå kondens. För att undgå detta så bör uppvärmningen av telefonen ske mer gradvis, men genom att använda headset behöver du till exempel inte ta fram telefonen när du ska prata utan kan behålla den i fickan, säger Magnus Dahg.

Powerbank – en räddare i nöden
En härlig vinterdag ute i det fria ska naturligtvis inte störas av att du får slut på batteri i din mobil. En powerbank är ett bärbart uppladdningsbart batteri som tankar dina apparater fullamed livsnödvändig ström när helst du behöver det.

Det finns små powerbanks som knappt är större än ett paket tuggummi upp till mer rejäla kraftpaket som kan ladda flera telefoner åt gången. En powerbank kan också ladda din surfplatta, dina bärbara högtalare och actionkameran. Personligen åker jag ingenstans utan powerbank, den har räddat många semestrar för hela familjen, säger Magnus Dahg.

Få mobiler skadas av kylan
Trots att många människor upplever vissa utmaningar med sina mobiltelefoner under vinterhalvåret så har varken Elgiganten eller de serviceverkstäder som företaget samarbetar med noterat någon ökning i antalet serviceärenden eller reparationen den senaste tiden.

Oavsett säsong och tid på året får vi in telefoner med fuktskador och fysiska skador som beror på oförutsedda händelser och tuff användning. Då är det faktiskt värre på sommaren då man spenderar mycket tid utomhus och många tar med sig telefonen på båten eller till stranden. Min rekommendation är att alltid använda någon form av skärmskydd,mobilskal eller fodral. Det skyddar inte mot allt, men kan vara räddningen om du tappar telefonen i backen, säger Magnus Dahg.

För säkerhets skull kan det vara bra att kontrollera om man har en försäkring som omfattar skador på mobiltelefonen och även annan hemelektronik. Här finns också speciella produktförsäkringar som kan tecknas i samband med inköp av en ny mobiltelefon och som kan ge extra trygghet vid fuktskador och andra olyckor som kan förstöra telefonen.

TIPS – Så lever telefonen längre i kylan:

1. Ha telefonen nära kroppen – Förvara den i en innerficka eller liknande så håller batteriet längre.

2. Stäng av telefonen eller sätt den i flygplansläge – Spara batterikapacitet tills du bättre behöver den.

3. Använd hörlurar/headset – På så sätt behöver du inte ta fram telefonen i kylan när du ska prata.

4. Ta med en powerbank – Ladda telefonen när du är på språng.

5. Använd skärmskydd, mobilskal eller fodral – Det kan vara räddningen om du tappar telefonen i backen.

Resa | Tips
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login