Så förbereder du dig för utomhusträning i vår

Av den 29 mars, 2019

När våren nu närmar sig är det många som blir sugna på att damma av träningsskorna och ge sig ut på ett träningspass i det fria. Men vad är egentligen fördelarna med att träna utomhus? Och hur förbereder du kroppen på bästa sätt? Hälsokedjan Life delar med sig av kosttips och övningar för att komma i gång med utomhusträningen.

Det finns många fördelar med att träna utomhus. Förutom ett ökat bildande av vitamin D från solen syresätts kroppen bättre än vid inomhusträning. Det bidrar till både djupare sömn och bättre återhämtning. Vid löpning eller stavgång på en stig stärks även muskler och senor i överkropp, fötter och runt knän på ett annat sätt än på ett löpband. Även balanssinnet tränas vid löpning eller cykling på en stig.

– Utomhusträning är inte bara skönt utan har också många hälsofördelar. Syn- och doftintryck från naturen frigör må bra-hormoner som endorfiner och serotonin vilket gör dig piggare. Det är viktigt att fylla på med energi inför, under och efter träning. Kosttillskott i form av exempelvis vitaminer och mineraler är ett bra komplement oavsett om du är elitidrottare eller nybliven motionär, säger Gunnel Åkerman, vd på Life.

Ett vanligt hinder för att komma i gång med utomhusträning är dock stela leder. För att öka rörligheten är det klokt att ladda kroppen med kurkumin som finns i gurkmeja. Kurkumin är en kraftfull antioxidant bidrar till hälsosamma och rörliga leder. Kurkumin finns även som tillskott i kapselform.

Tips på tre produkter att ladda kroppen med:
1. Life FlexilettCurcumin
Life Flexilett Curcumin innehåller NovaSOL® gurkmejaextraktoch är dessutom förstärkt med vitamin C och D. Life Curcumin har en hög biotillgänglighet (hur väl det tas upp av kroppen) och är 185 gånger mer effektiv än vanlig gurkmeja.

2. Life Multi Sport
Life Multi Sport består av vitaminer och mineraler. Produkten är anpassad för personer som idrottar regelbundet och vitaminerna är av naturligt ursprung. Kapselskalet är vegetabiliskt och skapat av fibrer.

3. Life Vegetable Protein
Life Vegetable Protein är ett högkvalitativt vegetabiliskt proteinpulver. Produkten är uteslutande baserad på ärtproteinisolat och passar den som vill få i sig maximalt med protein men minimalt med kolhydrater och fett. Protein bidrar till att öka muskelmassan.

Tips på utomhusövningar från Cecilia Eliasson, personlig tränare
1. Båten
Här tränas hela magpartiet. Sitt på en parkbänk eller på gräset, sug in naveln och spänn magen. Lyft fötterna från bänken eller marken. Axlar, knän och fötter ska vara i samma höjd. Håll sedan positionen i 30 sekunder. Upprepa tre till sju gånger.

2. Tricepsdips på en parkbänk
Tricepsdips är en övning som tränar den trehövdade muskeln på armens baksida, triceps. Börja med att ha helt raka armar för att sedan sjunka nedåt mot marken samtidigt som armbågarna böjs. Tänk på att hålla armbågarna nära kroppen. Spänn magen och kontrollera att rumpan håller sig nära parkbänken. När armbågarna är i 90 graders vinkel pressa långsamt tillbaka upp till utgångspositionen.

3. Jägarvilan
Den här övningen tränar upp benstyrkan. Ställ ryggen mot ett träd och sjunk ner i sittande ställning. Vinkeln mellan låret och underbenet ska vara 90 grader. Låt armarna hänga avslappnat mot kroppens sidor och låt bli att pressa händerna mot trädet. Slappna av i axlarna och låt hållningen vara rak. Repetera så många gånger du orkar.

Träning | Utomhusträning
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login