Så bokar och reser du för att spara mest pengar

Av den 14 november, 2018

Hotell och resesökssajten momondo.se lanserar nu sin årliga prisstudie för femte året, studien ger en rad insikter kring när och hur man skall boka för att få bästa pris. I år visar siffrorna att svenskarna kan spara i snitt upp till 34 procent genom att boka sin resa 20 dagar innan avresa för resor inom Europa. När det gäller resor utanför Europa kan man spara upp till 26 procent genom att boka sin resa 56 dagar innan.

Momondos femte årliga prisstudie ger svenskarna en rad spartips när det kommer till att planera sin resa ur ett ekonomiskt perspektiv. Det inkluderar tips på när man ska börja titta på alternativ för flighter, vilka dagar som är bäst att flyga på och vilka som man bör undvika för att spara mest pengar. I år har momondo även fokuserat på specifika tips för europaresor.

– Det finns bra tumregler för hur man ska tänka när man ska boka sina biljetter från Sverige. Går resan inom Europa bör man se till att boka cirka tre veckor före resan och reser man utanför Europa bör man snarare boka cirka två månader innan avfärd, säger Carl Sundberg, svensk talesperson på momondo.


Bästa tiden att boka resor från Sverige till Europa
När man ska boka: Billigaste dagen i snittDen dyraste dagen att boka i snittSparande i snitt: Billigaste mot dyraste dagen
20 dagar innan avfärdSamma dag (0 dagar innan avfärd)34 procent
Bästa tiden att boka resor från Sverige till övriga världen
När man ska boka: Billigaste dagen i snittDen dyraste dagen att boka i snittSparande i snitt: Billigaste mot dyraste dagen
56 dagar innan avfärdSamma dag (0 dagar innan avfärd)26 procent

En annan sak att tänka på ur ett ekonomiskt perspektiv, är vilken dag som är bäst för avfärd. Billigaste dagen att resa på är fredagar om du skall flyga inom Europa. För övriga delar av världen är onsdagar bäst i regel.

Bästa veckodagen att flyga om man reser från Sverige till europeiska destinationer
Billigaste veckodagen att resa i snittDyraste veckodagen att resa i snittSparande i snitt: Billigaste mot dyraste veckodagen
FredagLördag17%
Bästa veckodagen att flyga om man reser från Sverige till övriga världen
Billigaste veckodagen att resa i snittDyraste veckodagen att resa i snittSparande i snitt: Billigaste mot dyraste veckodagen
OnsdagLördag7%

Utöver dag, så spelar även vilken tid på dagen roll för hur mycket resan kommer att kosta. Skall du flyga inom Europa, så tjänar du i snitt 15 procent på att boka ett flyg som går mitt på dagen istället för att ta morgonplanet.

Bästa tiden på dagen att flyga om man reser från Sverige till europeiska destinationer
Billigaste tidpunkten att resa i snittDyraste tidpunkten att resa i snittSparande i snitt: Billigaste mot dyraste tiden på dagen
LunchtidMorgon15%
Bästa tiden på dagen att flyga om man reser från Sverige till övriga världen
Billigaste tidpunkten att resa i snittDyraste tidpunkten att resa i snittSparande i snitt: Billigaste mot dyraste tiden på dagen
LunchtidKvällstid11%

Många tänker inte på att tajmingen för bokningen och avfärden varierar från destination till destination. Något momondos prisstudie kan ge dig som konsument är en bra inblick i hur det kan skilja sig, och hur mycket pengar du kan spara, fortsätter Carl Sundberg.

Läs mer om momondos nya prisstudie här: https://www.momondo.se/flyginsikt

momondos 4 restips när du bokar flyg från Sverige ut till Europa:

  • Boka din resa 20 dagar innan för att få det bästa priset – då kan du i snitt spara upp till 34 procent.
  • Biljetter till Europa är i regel dyrast om du bokar samma dag.
  • Fredagar är vanligtvis den billigaste dagen att resa på när det kommer till att flyga från Sverige och ut i Europa.
  • För europaresor är det i regel billigast att flyga mitt på dagen. Det är i regel dyrast på morgonen.

momondos 4 restips när du flyger utanför Europa:

  • Boka din resa 56 dagar innan för att få det bästa priset – då kan du i snitt spara upp till 26 procent.
  • Biljetter till destinationer utanför Europa är i regel dyrast om du bokar samma dag.
  • Onsdagar är vanligtvis den billigaste dagen att resa på när det kommer till att flyga från Sverige till destinationer utanför Europa.
  • För resor från Sverige till destinationer utanför Europa är det i regel billigast att flyga mitt på dagen. Det är i regel dyrast på kvällen.

Om momondos årliga prisstudie:
Analysen baseras på sökningar och klick för återkommande ekonomiflyg på momondo.se, mellan 01.12.2017 – 24.09.2018 för resor under 2018. Priser kan förändras och erbjudanden ej längre vara tillgängliga. Tider på dagen som används i analysen: Morgon (04:00 – 12:00), Lunchtid (12:00 – 14:00), Eftermiddag (14:00 – 18:00) och Kvällstid (18:00 – 04:00).

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login