Så blir du proffs på att sälja på nätauktion

Av den 10 mars, 2018

Allt fler svenskar säljer och auktionerar ut saker på nätet, och i takt med att annonserna ökar blir det allt viktigare att just ditt objekt lockar till sig budgivare. Hur annonsen utformats är helt enkelt avgörande för hur bra din auktion går. Vi har experttipsen som ökar dina chanser till en lyckad försäljning.

Enligt fjolårets rapport från Svenskarna och internet säljer nästan sex av tio internetanvändare saker online, vilket talar för att de objekt som auktioneras ut behöver presenteras på rätt sätt. Hos nätauktionshuset Catawiki säljs över 50 000 objekt varje vecka, och med sin helt nätbaserade tjänst är Catawiki experter på vad som krävs för en framgångsrik försäljning. Claes Hain, nordenchef på nätauktionshuset, berättar:

Vi har sett en kraftig ökning av antalet säljare hos oss de senaste åren vilket givetvis är jätteroligt, och samtidigt bevisar det stora intresse som finns bland både privatpersoner och företagare att själva auktionera ut sina objekt. I samband med detta märker vi också att de allra flesta ser mervärdet i att skapa en så kvalitativ beskrivning av sitt föremål som möjligt för att kunna uppnå bästa möjliga resultat.

Här är Catawikis fem experttips till den som vill bli en framgångsrik säljare:

1. Känn till vad du kan lämna in
Är ditt objekt ovanligt, samlarvänligt eller på något vis aktuellt? Ta dig tid till att surfa runt och se hur eftertraktat ditt objekt är och om det finns någon typ av konkurrens. Om det du har att erbjuda säljs på annat håll kanske det finns en detalj hos din version som sticker ut, och därför gör det mer attraktivt. Ha även tajmingen i åtanke – vill du exempelvis sälja skidor bör du passa på när det finns snö, men gäller det en cykel ska du istället vänta tills marken är bar.

2. Ta fina – och ärliga – bilder
Innan du fotograferar ditt objekt är bra om du ger det en liten uppfräschning. Damma av det som behöver dammas av och stryk skrynkliga plagg. När det är dags att fota bör du sikta på en så neutral miljö som möjligt för att undvika störande moment som tar fokus från objektet. Tänk efter vilka bilder du själv lockas av och försök att ge dina budgivare samma kvalitet. Var däremot öppen med eventuella brister: Om väskan du säljer saknar en knapp ska detta framgå tydligt, annars riskerar du en missnöjd köpare som vill ha pengarna tillbaka. Ta högkvalitativa bilder och utnyttja möjligheten att publicera flera stycken, där objektet syns i olika vinklar. Det hjälper budgivarna att förstå vad de kan förvänta sig.

3. Inkludera en bra beskrivning
Både för din egen och dina budgivares skull bör det finnas en detaljerad beskrivning av ditt objekt, annars kan du behöva besvara många frågor. Var noga med att förklara det skick objektet befinner sig i och inkludera all information som finns gällande material, produktionsdatum, storlek, eventuella äkthetsintyg samt defekter som kan finnas. Finns det ett kvitto ska du skriva det också. Har du en komplett beskrivning blir din säljupplevelse både smidig och effektiv.

4. Undvik reservationspris
Många sajter erbjuder säljaren möjlighet att sätta ett reservationspris för sitt objekt, vilket innebär att budgivarna måste nå detta pris för att auktionen ska gå igenom. Det här kan vara lockande för dig som säljare, men faktum är att auktioner utan reservationspris attraherar 29%* fler budgivare än de som har ett reservationspris. Innan du lägger ut auktionen bör du därför överväga att inte sätta ett reservationspris. På så vis ökar du dina chanser att framgångsrikt sälja objektet.

5. Ta reda på fraktkostnaderna i förväg
När vinnarbudet har klubbats igenom är det dags att skicka ditt objekt till den lyckliga vinnaren. Men ingen gillar oväntade kostnader och därför är det till stor hjälp om du i förhand tar reda på ungefär vad frakten av ditt objekt kan komma att kosta. För att försäkra dig om att objektet är i trygga händer under hela resan är det en god idé att välja försäkring och spårbart paket – det kostar lite extra men troligtvis uppskattar köparen den tryggheten. Jämför de olika fraktföretagens erbjudande och notera den uppskattade kostnaden i din beskrivning av objektet.

Prylar
Örebroguiden

*Källa: Catawiki.

You must be logged in to post a comment Login