Rött – ny utställning på Örebro läns museum

Av den 29 januari, 2018

På lördag invigs utställningen Rött på Örebro läns museum, helt enkelt en utställning om färgen Rött.

Först något om hur idén till en utställning om färg uppstod: Två personer som har fördjupat sig i färg som upplevelse är vännerna John Berger och John Christie. John Berger (1925 – 2017) var känd som konstkritiker, författare och konstnär. John Christie är verksam som konstnär, filmskapare och författare. De arbetade tidigare i olika projekt tillsammans och brevväxlade flitigt. År 1997 skickade Christie ett brev till Berger och frågade vad nästa projekt skulle bli. Berger svarade: ”Skicka en färg bara”. Christie skickade tillbaka ett pappersark som han målat en kadmiumröd kvadrat på och skrev: ”Jag skickar kadmiumrött”. Det blev inledningen till en spännande korrespondens som så småningom resulterade i en bok. Boken innehåller brev, anteckningar, små böcker och ritningar, samt ett utbyte av idéer om färg med referenser till egna upplevelser, konst, konstteori och konsthistoria.

Boken gav museet inspiration till utställningen. Utställningsproducent Christine Keffel har letat igenom museets samlingar och valt föremål både ur konstssamlingarna, men även från de kulturhistoriska, med rött som den enda gemensamma nämnaren. 

I utställningen berättas om grottmålningar, runstenar och Falu rödfärg, om hennafärg, växtfärgning och koschenill. och hur olika röda nyanser som cinnober, purpur och kadmiumrött har framställts och använts.

Andra aspekter som utställningen berättar om är rött som maktens färg, rött som symbol för det svenska och rött i konsten. Rött står för starka känslor. Vi ”ser rött” och blir arga eller känner hat. Vi känner det röda blodet hetta och blir upphetsade, rodnar eller blir förälskade.

Ibland har färgen en symbolisk betydelse, ibland en praktisk. Också om färglära och färgseende berättas i utställningen . Till och med om hur rött låter!

Utställningen Rött invigs den lördagen den 3 februari kl 14.00, konstnären Margita Dahlström medverkar och berättar om sitt förhållande till den röda färgen.

Kultur & Musik | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login