Rösta – vilken är Sveriges vackraste byggnad genom tiderna – de 100 nominerade

Av den 18 december, 2019

Folkrörelsen Arkitekturupproret med 40000 medlemmar röstade 2017 fram Sveriges vackraste stad och år 2018 Sveriges fulaste stad. Nu fortsätter vi med våra populära omröstningar om fint och fult i våra städer och ber det svenska folket att denna gång utse Sveriges vackraste byggnad genom tiderna.

Tävlingen kommer att pågå totalt 7 månader. Först utsåg vi 100 finalkandidater genom deltävlingar som nu möts i en Sverigefinal. De lokala deltävlingarna startade redan 1 maj och finalen startar idag den 6 okober. Slutdatum planeras till nyårsafton så att vinnaren kan presenteras den 1 januari 2020. Hela 27501 antal röster trillade in i våra 23 deltävlingar. Självklart går skönhet att mätas. Arkitekterna brukar hävda att smak inte går att mäta. Vi har ju dessutom tidigare visat er hur just omröstningar visar folkets favoritsmak.

Klicka här för att komma till omröstningen »

Rösta på alla dina 10 favoriter för att vi ska få en så stor spridning som möjligt i slutresultatet. Du måste gå med i vår Facebookgrupp “Arkitekturupproret – Det finns alternativ till fyrkantiga lådor” för att rösta, men du kan gå ut efteråt om du inte vill kvarstå som medlem. Din röst räknas ändå. Vi ber er dock att bläddra nedåt i inlägget och ta en titt på samtliga 100 bidrag innan du röstar. Försök att tänka utanför lådan och inte bara rösta på din egen stads bidrag eller något känt landmärke i Stockholm. Studera våra 100 bidrag och om du inte känner dig nöjd med vårt bildurval så är det bara att googla fram fler bilder.

En oerhört komplicerad tävling

Årets tävling är mer komplicerad än tidigare tävlingar. Att lista alla Sveriges städer var inte svårt under våra tidigare tävlingar, men då Sverige innehåller fler än 100 byggnader måste ett rättvist urval göras. Våra omröstningar pågår alltid på Facebook (klicka för lista över grupper) och deras röstningsfunktion tillåter endast 100 alternativ. För att alla landets medborgare ska känna sig nöjda med urvalet till finalen började vi med att rösta fram storstädernas vackraste byggnader i våra 22 lokalgrupper.

Mindre städer och orter glömdes inte bort
De mindre städer som ännu saknar egna lokala facebookgrupper fick sina bidrag framröstade i samlingsgrupper som t.ex. Skånes Arkitekturuppror, Smålands Arkitekturuppror, Norrlands Arkitekturuppror och så vidare. Vi dammsög hela hela Sverige på vackra byggnader och vi glömde inte mindre orter som Simrishamn, Marstrand, Vaxholm eller Söderhamn o.s.v. Oroa er inte, för vi tar alltid våra tävlingar och omröstningar på största allvar.

Inga kyrkor eller slott får delta
För spänningens skull får inga kyrkor, slott eller försvarsanläggningar delta i deltävlingarna eller i finalen. Hur kul vore det att se vackra Drottningholm, Gripsholms slott, Uppsala domkyrka, Lunds domkyrka, Örebro Slott eller Riddarholmskyrkan sluta som topp 5? Eller kanske Visbys ringmur skulle sluta som överlägsen etta med Skansen i Göteborg precis bakom. Slott och kyrkor kan få egna omröstningar i framtiden, men i denna tävling får de inte vara med. OBS: Tävlingen handlar enbart om märkesbyggander och typisk stadsbyggnation, vilket gör att vanliga villor heller inte kan delta. Undantag görs för stadshus, dvs privatbostäder inom historiska stadskärnor.

Även rivna byggnader får delta i finalen
Då Sverige förlorade tiotusentals vackra gamla hus under rivningshysterin låter vi även dessa delta i tävlingen. Vi vill ju rösta fram Sveriges vackraste byggnad genom tiderna och då får vi inte glömma förlorade pärlor som Sagerska husen (Stockholm), Centralpalatset (Helsingborg) Butterickshuset (Malmö) eller Arkaden (Göteborg). 2 av bidragen till finalen är byggnader som inte längre existerar. Låt oss hoppas att en av Sveriges mest älskade förlorade byggnader en dag ska få lov att återuppstå, på samma sätt som i främst Tyskland där man återskapar gamla mästerverk. Vi i Arkitekturupproret tycker det är viktigt att lära ut om rivningshysterin till nästa generation. Hur många av dagens ungdomar vet ens om att våra svenska städer var så mycket vackrare än de är idag? Vi har listat några av de vackraste av de förlorade husen i vår facebookgrupp FÖRE OCH EFTER – Låt oss aldrig glömma rivningshysterin! och alla dessa var välkomna i deltävlingarna.

Nöje | Rösta – vilken är Sveriges vackraste byggnad genom tiderna – de 100 nominerade
Örebroguiden

Källa Arkitektupproret

You must be logged in to post a comment Login