Rösta – Finns Sveriges fulaste byggnad i Örebro

Av den 14 juni, 2020
Är Krämaren i Örebro Sveriges fulaste byggnad genom tiderna?

Folkrörelsen Arkitekturupproret med 43 000 medlemmar röstade 2017 fram Sveriges vackraste stad och år 2018 Sveriges fulaste stad, 2019 röstade vi fram Sveriges vackraste byggnader genom tiderna. Då blir det väl ganska naturligt att göra tvärtom i år?

Nu fortsätter vi med våra populära omröstningar om fint och fult i våra städer och ber det svenska folket att denna gång utse Sveriges fulaste byggnad genom tiderna, omröstningarna kommer att pågå under hela 2020 och ett startdatum för finalen kommer senare under året.

Självklart går skönhet att mätas. Arkitekterna brukar hävda att smak inte går att mäta, men klicka här för att se hur arkitekterna själva bor. Syns en tendens? Vi har ju dessutom tidigare visat er hur just omröstningar visar folkets favoritsmak.

En komplicerad tävling
Arkitekturupproret föredrar att publicera bilder på vackra byggnader, men våra medlemmar är alldeles för nyfikna och krävde att vi inte bara röstade fram Sveriges vackraste byggnad utan också dess fulaste.

Vi ville helst undvika att hålla en negativ tävling, men när vi frågade våra medlemmar svarade hela 80 % att de vill att vi röstar fram Sveriges fulaste byggnad. Trots allt är det nyttigt att få siffror på vad det svenska folket anser vara vacker respektive ful arkitektur.

Då Sverige innehåller många byggnader måste ett rättvist urval göras. Våra omröstningar pågår alltid på Facebook (http://www.arkitekturupproret.se/om-au/facebook/) och deras röstningsfunktion tillåter endast 100 alternativ.

För att alla medborgare ska känna sig nöjda med urvalet har vi startat 22 deltävlingar efter städer och regioner/landskap, detta ger 2200 potentiala byggnader. Toppen från dessa deltävlingar går till Sverigefinalen.

I finalen kommer Stockholm få bidra med 10 byggnader och därefter plockar vi ett urval på 2-5 byggnader från varje svensk storstad följt av byggnader från mindre städer/tätorter enligt deras regioner/landskap. Detta blogginlägg har utökats efter hand att vi startade fler deltävlingar precis som vi gjorde förra året när vi röstade fram Sveriges vackraste byggnader.

…………….

Örebro (Gå med och rösta i Örebros Arkitekturuppror https://www.facebook.com/groups/AU.Orebro/)

Just nu leder Krämaren Örebros deltävling och kan därmed räknas som Örebros fulaste byggnad. Är den också Sveriges fulaste byggnad genom tiderna? Vi behöver din röst. Bild nummer två är den byggnad som just nu ligger tvåa i tävlingen.

…………….

Var röstar man?

Varje stad / landskap i Sverige har en egen deltävling där vem som helst kan rösta. Sverigefinalen där vi listar de 100 främsta tävlingsbidragen från deltävlingarna kommer inte starta förrän efter sommaren. Först måste vi göra vårt urval och samla röster i deltävlingarna i våra 22 lokalgrupper på Facebook. Vänligen gå in och rösta i nedanstående deltävling. Medlemskap i dessa facebookgrupper krävs för att rösta, men om ni inte vill kvarstå som medlem kan ni gå ur gruppen igen efter ert klick. Rösten räknas ändå. Om du inte kan bestämma dig för bara en byggnad så går det som vanligt bra att klicka på flera alternativ.

Rösta i Örebros Arkitekturuppror facebook.com/groups/AU.Orebro/ 

……………..

Mindre städer och orter glöms inte bort
De städer som ännu saknar egna lokala facebookgrupper får sina bidrag framröstade i samlingsgrupper som t.ex. Skånes Arkitekturuppror, Smålands Arkitekturuppror, Norrlands Arkitekturuppror och så vidare. Vi kommer att dammsuga hela Sverige på fula byggnader och vi glömmer inte mindre orter som Oxelösund, Karlskoga, Piteå, Hässleholm eller Gällivare o.s.v. Oroa er inte, för vi tar alltid våra tävlingar och omröstningar på största allvar.

Självklart tillåts alla stilar att tävla
Arkitekturupproret är inte emot att så kallad modernistisk arkitektur byggs. Vi är för en blandad stad och vårt mål är att få se en mer varierad stad där både gamla hus, betonglådor, nya stilar och ny klassiskt inspirerad arkitektur har sin plats. Till skillnad från t.ex. branschorganisationen Sveriges Arkitekters smakmonopol som bara tillåter en enda arkitektonisk stil, så vill vi se alla möjliga stilar enligt regeln “Bygg det folk vill ha”. En undersökning visar att 77 procent av människorna föredrar nyproduktion enligt klassisk tradition. En nyare undersökning visar istället att 84 % föredrar nyproduktion i klassisk tradition. Det betyder att endast 16 procent föredrar den stil som idag kallas modernism eller lådmodernism, d.v.s. fyrkantiga lådor i glas och betong. När vi höll tävlingen om Sveriges vackraste byggnad lät vi därför paxa 16 platser åt modernistiska byggnader. Ni får rösta precis på vad ni vill också i år och om inga äldre hus når finalen lovar vi att kvotera in några sådana för att blidka Sveriges Arkitekter.

Nöje | Rösta – Finns Sveriges fulaste byggnad i Örebro
Örebroguiden

Källa Arkitektupproret

You must be logged in to post a comment Login