Roséviner för alla tillfällen

Av den 21 maj, 2018

Med alla sommarens fester på intågande tillsammans med den mest populära tiden för roséviner kan det vara svårt att veta vilket vin man bör välja till alla festligheter, inför sommarsäsongen tipsar vi om fyra roséviner som passar till alla tillfällen.

Sommaren är den tid intresset för roséviner är som störst, cirka 70 % av rosévins-försäljningen sker under sommarmånaderna. Kanske är det för att rosé är den perfekta sommardrycken som passar till alla tillfällen. Oavsett om du ska servera en aperitif på en tillställning eller bjuda på ett glas till maten på sommarfesten så finns det ett vin som passar tillfället. Den stora variationen av roséviner gör att det finns ett vin som passar till nästan all typ av mat.

Vilket rosévin ska jag servera?
Till aperitif eller välkomstdrink funkar de flesta typerna av rosévin, men försök att tänka på vem du ska servera vinet till. För en uppsluppen och festlig stämning kan det vara trevligt med ett mousserande rosévin, är det mer vinintresserade personer kanske ett ljusare rosévin passar bättre. Det mellanrosa vinet kan vara en bra kompromiss om du inte vet vad dina gäster föredrar.

Om du på din tillställning bjuder på buffé eller mat med många olika smaker passar det mellanrosa vinet bäst. Här finns oftast lite fylligare smaker i kombination med en bra syra som inte försvinner av lite kraftigare smaker från maten.

Ska du däremot servera lättare rätter som fisk eller kyckling kan du med fördel välja ett lättare fräschare vin i Provencestil. De kännetecknas ofta av en ljusare rosa ton på vinet och har toner av mineral och örter i smaken med en frisk syra.


Fyra vintips till sommarens festligheter….

KWV Cuvée Rosé
En nyhet i Systembolagets sortiment och finns i ca 275 butiker runt om i landet. KWV Cuvée Rosé är ett halvtorrt mousserande rosévin med låg alkoholhalt på endast 7 %.

Vinet har toner av tropisk frukt och jordgubbar. Ett fruktigt och lättillgängligt vin med en låg alkoholhalt och ett mjukt avslut. Servera vinet väl kylt 6-8 grader som aperitif på sommaren alla festligheter. Det går också mycket bra till bäriga desserter.

KWV Cuvée Rosé 69 kr, art.nr: 71610

Puy Chéri 2017
Kanske känner du igen namnet lite, men inte riktigt… Puy Chéri, tidigare känt som Puychéric har fått ett nytt namn i samband med den nya årgången. Detta är en verklig favorit hos oss svenskar och vinet på box är det mest sålda rosévinet under 2017. Kvalitetsmässigt sker ingen förändring med det nya namnet. Varje år arbetar vinmakarteamet hårt för att ta fram det bästa vinet för den svenska marknaden. Trots de svåra förutsättningarna med en tidig och liten skörd har druvorna för årgång 2017 haft stor potential och varit väldigt bra att arbeta med. Resultatet är ett fräscht vin i sann anda av Puy Chéri och teamet bakom vinet är mycket nöjda. Puy Chéri är det bäst säljande rosévinet på Systembolaget och har sålt över 1,36 miljoner liter under de senaste 12 månaderna.

Puy Chéri Syrah Rosé har en frisk, medelstor doft av röda bär och örter. Smaken är torr, generöst bärig och fruktig med tydliga inslag av hallon och örter med en välbalanserad syra. Passar att servera som sällskapsvin runt 8 grader eller till rätter av fisk och kyckling samt till sallader. Går också mycket bra till rätter med kryddstarka inslag tack vare den friska syran.

Puy Chéri, flaska 69 kr och box 199 kr, art.nr 2209

Grande Recolte 2017
Provence hade ett av sina mest utmanande år under 2017 och den lägsta skörden sedan 1945 på grund av en mild mars och en frostig april. Trots ett svajigt väder blev kvaliteten på druvorna mycket bra, även om kvantiteten blev mindre. På Chateau de Berne jobbar man mycket med terroir, att framhäva det ursprungstypsiska från växtplatsen till vinet i kombination med stor innovation och expertis. Det är balansen mellan dessa faktorer som gör vinerna unika i sitt slag när det gäller smak och balans. Grande Recolte är det näst mest sålda rosévinet i sitt prissegment på Systembolaget, alltså roséviner över 100 kr.

Grande Recolte 2017 bjuder på en ursprungstypisk doft med toner av persika, aprikos, röda vinbär och örter. Vinet är kraftfullt med en frisk, fyllig palett, välbalanserad syra och lång eftersmak. Servera vid 8-10 grader till klassiskt sydfranska rätter eller till fisk, kyckling och sallad.

Grande Recolte 117 kr, art.nr: 75286

Bodegas Garzon Pinot Noir Rosé 2017
Den 8 juni lanseras ett rosévin från Uruguay på tillfälligt Systembolaget. Endast 3000 flaskor från vinhuset Bodegas Garzon kommer att finnas tillgängligt på den svenska marknaden. Uruguay är fortfarande ett relativt okänt ursprung för vinkonsumenten men här finns fantastiska förutsättningar för vinodling och Bodegas Garzon är en av landets mest välrenommerade producent. På Bodegas Garzon söker man inspiration i naturen i sin vinmakning och man arbetar mycket med terroir och växtplatsens ursprung. I denna kommande lansering har huset hämtat inspiration från Provence men valt att arbeta med druvan Pinot Noir.

Bodegas Garzon Pinot Noir Rosé har en härlig doft av färska jordgubbar samt toner av körsbär och björnbär. I smaken finns den härliga bärigheten kvar men matchas upp av en frisk syra och distinkta mineraltoner. Passar som sällskapsvin vid 8-10 grader eller till lättare rätter som grekisk sallad eller grillad kyckling.

Bodegas Garzon Pinot Noir Rosé 129 kr, art.nr: 94045

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login