Rosé | Succérosén från Provence nu på Systembolaget i Örebro

Av den 4 maj, 2016

Från vinhuset Château des Bertrands i Provence, bara ett stenkast från Saint Tropez lanseras nu ett ikonvin på den svenska markanden. Reserve des Bertrands är en premiumrosé med hög kvalitetet och ursprungstypiska örtiga toner i kombination med bärtoner och en generös fruktighet. Detta seriösa vin gör sig perfekt till sommarens maträtter eller väl kyld som aperitif.

Reserve des Bertrands kommer från soliga Provence och är ett typiskt vin för området. I den smäckra flaskan ryms ett ljusrosa vin med härlig doft av tropisk frukt, mörka bär och kryddor. Smaken är typisk för Provence med inslag av mineral och örter. I den långa eftersmaken så finner man även toner av karamell.

För Reserve des Bertrands har vinmakaren använt två typiska druvor för området, Cinsault och Grenache. Cinsault ger vinet de aromatiska och friska tonerna medan Grenache ger en generös och härlig fruktighet som rundar av vinet och ger det en fin kropp och intensitet, säger Terese Djulstedt, produktchef på Arvid Nordquist.

Vinet passar till flera typer av grillat, som fisk, fläsk- och nötkött. Eller våga testa en Salade Nicoise där den feta tonfinsken och sältan från sardellerna gifter sig med vinet. För den som bara vill ha något gott att dricka går det bra att servera vinet väl kylt som aperitif.

Det här är en perfekt matrosé. Drick det gärna till rätter som inspirerats av Provence och medelhavet, som fisksoppa. Det här vinet klarar även lite kraftigare matkombinationer som grillat, fortsätter Terese.

Vägen till Saint-Tropez
Den slingriga bergsvägen, lokalt känd som ”the road to Saint-Tropez är väl känd bland semestrande svenskar i området. Och längs samma väg ligger vinhuset Château des Bertrands. Vinhuset var en gång en jakstuga men är idag ett välrenommerat hus med kvalitativa viner. Beläget vid foten av Maures Hills har vinhuset 494 hektar mark med odlingar från 1964, alla druvor som odlas på gården har blivit noggrant utvalda.

Vingården har ett gynnsamt medelhavsklimat med varma torra somrar och kalla vintrar blandat med ideala mängder sol och regn för vinodling. Odlingarna har en väldränerad jordmån som består av rosa sandsten och jord blandat med sand som bidrar till bra tillväxt och mognad hos druvorna. Det är också den som ger unika viner med tydliga mineraltoner.

Château des Bertrands är öppet för allmänheten och varje dag finns visningar av husets källare ”Cave des Bertrands” tillsammans med husets sommelier Laurie Valery. Passa på att stanna på vägen ner till Saint Tropez!

Mat & Dryck | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login