Rosé | Coteaux d’Aix en Provence Gassier, ekologisk rosé

Av den 6 maj, 2015

Nu finns Coteaux d’Aix en Provence Gassier som flaska i systembolagets beställningssortiment. Sedan förra året finns vinet även på box, i Systembolagets ordinarie sortiment. Det ekologiska vinet är gjort på druvorna Grenache, Cinsault och Syrah, hämtade från vingårdar runt den charmiga staden Aix-en-Provence.

Färgen är klassisk för Provence, det vill säga laxrosa. Vinet har en stor, härlig ”somrig” doft med aromer av mogna röda bär, citrusfrukt, mineraler och mandel. Smaken är torr, fruktig och frisk med inslag av hallon, jordgubbar, körsbär, röda vinbär och citrusfrukt såsom mandarin och blodapelsin och en touch mandlar i det fräscha avslutet.

Detta rosévin är perfekt som apéritif och till mat som den klassiska provencalska fisk-och skaldjurssoppan Bouillabaisse med en saffran- och vitlöksaïoli, färska eller gratinerade skaldjur, lättare stekt fisk med grillad paprika och svarta oliver, färska fikon med prosciutto, klassisk Salade Nicoise, tomat-och lökpaj, chèvre chaud. Utmärkt även till vietnamesiska spring rolls, japansk sushi och ”fusion food”.

Appellationen Coteaux d’Aix en Provence är regionens andra största appellation och appellationen anses bjuda på de mest smakrika rosévinerna i Provence. Bakom vinet står familjen Gassier, en adlig familj sedan 1400-talet, som härstammar från orten Barcelonnette i Hautes-Provence. Ansvarig för vingårdarna är baron Georges Gassier, femte generationen av vinodlande Gassiers. Familjen samarbetar med många vinodlare i regionen och har en 40-hektar stor egendom, Château Gassier, sedan 1982 som ligger vid foten av berget Sainte Victoire, i hjärtat av Provence. Vinhuset ingår i Frankrikes fjärde största vingrupp, AdVini, med andra ansedda vinhus som bland annat Ogier i Châteauneuf-du-Pape, Antoine Moueix i St-Emilion och Domaine Cazes i Roussillon. Producenten var en av de utvalda ”Official Member” av Bocuse d’Or Europe 2014.

Coteaux d’Aix en Provence Gassier

Land: Frankrike, Provence
Producent: Gassier en Provence
Druvor: Grenache 50 %, Syrah 30 % och Cinsault 20%
Alk: 12,5%
Vol: 75cl
Art.nr: 72909-01
Pris: 99 kr

Mat & Dryck | Rosé
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login