Rod McDonald Wines Hawke’s Bay Syrah 2015

Av den 18 februari, 2017

Den 1:a mars lanserar vi en spännande nykomling från Nya Zeeland på Systembolaget rödvinshyllor i Örebro, Rod McDonald Wines Hawke’s Bay Syrah från den relativt nya uppstickaren Rod McDonald Wines från Hawke’s Bay på den norra ön på Nya Zeeland.

Ett elegant och tidlöst rött vin med en fruktig och kryddig karaktär som kombinerar det bästa från svala vingårdslägen i Hawke’s Bay med en ypperlig jordmån för denna klassiska druva som har sitt ursprung i den norra Rhônedalen i Frankrike.

Ägaren och vinmakaren Rod McDonald har en mångårig erfarenhet som vinmakare på Vidal Estate i Hawke’s Bay och 2006 blev han belönad med utmärkelsen ”New Zealand Winemaker of the Year”. Detta blev även startskottet för honom att realisera drömmen om att etablera ett eget vineri i regionen. Hans förkärlek för de klassiska franska druvsorterna syrah och chardonnay och de ypperliga förutsättningarna som Hawke’s Bay erbjuder för dessa druvor fick Rod att utforska regionen och de många vingårdar han jobbat med genom åren. Genom förvärv och långtidsarrenden av flera vingårdar så har han nu etablerat en portfölj med högkvalitativa viner som ger en stor injektion till regionen Hawke’s Bay.

Druvorna till detta vin kommer ifrån ett antal olika långtidsarrenderade vingårdar i Hawke’s Bay med ett överlag mycket svalt odlingsklimat. Jordmånen i vingårdarna är relativt karg och stenig med inslag av röd, porös jord. Druvorna skördades med maskin under april månad 2015 och fördes efter avstjälkning direkt över till en blandning av öppna och stängda jäskar. Druvorna pressades inte utan fick jäsas hela och man pressade kontinuerlig ned skalen för att blandas med musten. Efter jäsningen så fick vinet ligga kvar svalt med skalen i ett par veckor för att frigöra ytterligare färg och tannin. Vinet pressades sedan och fördes över till franska ekfat där vinet fick ligga och lagras i tio månader.

Produktfakta

Smakbeskrivning:
Vinet har en mörkröd och intensiv färg, ett fruktigt vin med tydliga toner av svarta vinbär och plommon. Det finns en tydlig pepprig karaktär och toner av viol och timjan. Vinet har en elegant och tydlig ekfatston och en lång och balanserad eftersmak.

  • Druvsorter: 100% Syrah
  • Årgång: 2015
  • Alkoholhalt: 12,5 % vol
  • Systembolaget artikelnummer: 2515
  • Antal butiker: 139
  • Pris: 129 kr, 750 ml
  • Lanseringsdatum: 1 mars 2017

Mat & Dryck | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login