Robert Wells är laddad inför jubileumskonserten i Örebro

Av den 24 oktober, 2019

Rhapsody In Rock firar 30 år och halvvägs in jubileumsturnén kommer de till Conventum nu på Lördag den 26 oktober.

Det är originaluppsättningen med Anders Berglund som dirigent och en hel symfoniorkester på 52 man samt rockband som kommer till Örebro, Anders var faktiskt med redan 1989 och dirigerade den första konserten.

– Jag är så glad att det kommer mer folk nu, till den första konserten kom det 80 betalande och det var inte så roligt, jag stod som ensam ansvarig nu som då men nu har det varit utsålt på över 90 procent av ställena. På inrådan från de i Örebro att efter som det var slutsålt så släppte vi fler platser på sidorna till reducerat pris, alla kommer ju att höra och se såklart, säger Robert Wells till Örebroguiden i en telefonintervju.

Hur känns det att få komma ut på jubileumsturné?
– Det känns stort att få komma ut, för som Rhapsody är nu den här svängen så är det inget man skall sitta och titta på en tv-skärm, utan här är det 100% livemusik som bjuds.

Lite mer Old time Entertainment helt enkelt?
– Ja exakt och anledningen till det här går tillbaks till när jag var jätteliten, jag var faktiskt extremt lillgammal så när jag var 12-13 år så hade jag abonnemang till filharmonikerna där jag hängde och lyssnade på symfoniorkestrar samt även opera. Det här var på 70-talet samtidigt som Elton John, Status Q och all brittisk rock som började komma så jag hade inget val, det var livsnödvändigt för mig att göra det här och så länge har idéerna funnits till detta.

Detta måste  vara en av de längst pågående konsertkoncepten i Sverige?
– Jag tror att vi har någon form av rekord, även om det inte är särskilt viktigt så stämmer det nog.

Har du några speciella gäster?
– Jag håller pianoläger på somrarna tillsammans med Rytmus och jag har faktiskt med mig en av mina elever därifrån, Alice Power 18 år är med och gästar på scen.

Vad känner du är viktigt med en sådan här show?
– Bland det viktigaste är att även om det är stort och många på scenen, så får man inte tappa en nära känsla till publiken.

Vad blir det för musik?
– Det blir klassiskt med Beethoven, det blir filmmusik, nyskrivet så inte bara gammalt utan jag har skrivit ny musik till detta. Sen kommer det bli många anekdoter och berättelser från förr. En låt som kommer är jätteviktig och var en milstolpe för mig, 1979 hörde jag en artist som heter John Miles och en låt som heter Music vilket är en crossoverlåt jag verkligen älskar.

– Mitt mål med kvällen är att publiken skall ha det bra och gå hem med ett nöjt leende på läpparna.

Jag hörde att du släpper en bok snart?
– Ja det stämmer ”Blod, svett och toner”. Boken har verkligen att göra med pianolägren jag håller, för jag märkte för två år sedan att eleverna inte viste något om musikbranschen. de har sett lite på Youtube och tv, då talar jag inte om vad de vet om mig utan över huvud taget och de förstår inte vilket extremt hårt arbete som krävs för att försörja sig som yrkesmusiker. Jag hade själv massor med hundår innan det hände någonting, det är det jag tar upp utan pekpinnar att man måste ha en stor passion och kärlek till det man gör men då kan det faktiskt gå bra, men då måste man öva.

– Jag gav ut en bok 2003 men den var det en journalist som skrev, denna har jag skrivit helt själv. Det är verkligen ingen skryt och skrävel bok utan det är ups and downs och om hur man blivit blåst på stålar för det är sådan branschen är, det är verkligen en bransch totalt utan fallskärmar.

Har du något särskilt minne från åren med Rhapsody In Rock?
– Ja det har jag och det var första gången vi spelade i Royal Albert Hall för det var helt magiskt, det är så att man kan inte bara hyra den utan det är en jury som väljer ut vilka som får spela där och vi blev utvalda. Tänk dig att du sitter i logen och när du kommer ut då ser du tavlor på alla som stått på den scenen så man hinner bli ordentligt skitnödig innan man skall gå ut på scenen.

– Det var helt enkelt fantastiskt men det tog nog tre låtar innan jag började andas, det var helt enkelt så stort för mig.

Har du någon hälsning till Örebro publiken inför lördagen?
– Vi är ute på en riktig kärleksresa och jag vill betona att det inte är någon som bett mig göra det här utan vi gör det här för att vi tycker att det är fruktansvärt roligt att träffa publiken, det är heller ingen slump att vi är i Örebro. Vi har valt ut de städer vi vill åka till och i Örebro har vi haft några Rhapsody konserter, men nu börjar det bli några år sedan så det känns väldigt roligt att få komma tillbaks.

Då önskar vi lycka till på lördag.
– Tackar.

» Mer information här «

Karl-Johan Sandberg, Musik | Robert Wells är laddad inför jubileumskonserten i Örebro
Örebroguiden

 

 

You must be logged in to post a comment Login