Robert Sandqvist ser fram mot Sverigefinalen av Diplomático World Tournament

Av den 11 februari, 2017

Robert Sandqvist från Lilla Örebro eller RomRobban som han brukar kallas har som en av 13 deltagare i Sverigefinalen till Diplomático World Tournament, som går av stapeln den 18/2 på Stockholm Waterfront och mässan Destillat Stockholm.

Jag träffar Robert på Lilla Örebro för en pratstund om tävlingen.

Berätta lite om tävlingen.
– Jag har inte tittat så mycket på vad som händer om man vinner och så utan koncentrerat mig på drinkarna, min presentation och vad jag skall göra fram till dess. Det börjar i alla fall med att man får skicka in recept och en bild på en drink man har komponerat samt en film på en minut där man fick presentera sig själv och tanken bakom drinken och allt skall vara på engelska så väl tal som skrift.

– Jag tror det var runt hundra bidrag i år till den svenska deltävlingen, sen blev 13 uttagna till den svenska finalen, tävlingen är internationell så det hålls delfinaler på många håll i världen.

Hur går finalen till?
– Det är två heat där man i första heatet tävlar med det bidrag man skickat in och från det heatet är det tre som går vidare till andra heatet. Till sin drink i första heatet får man välja på hela Diplomático serien, men om man går vidare till andra heatet har vi blivit tilldelade en ny rom från Diplomático som heter Mantuano som skall användas i den drinken. När det är dags har man tre minuter på sig att ställa iordning sin bar ,och därefter fem minuter att göra fyra likadana drinkar samt att berätta vad du gör och drinkens historia.

Kan du berätta lite om drinken du gick till final med?
– Jag vill inte avslöja för mycket om min drink, men jag har valt att basera den på Diplomáticos reserva av den anledningen att den är lite tuffare, yngre och eldigare. Jag har ganska mycket smaker i min drink, så det blir en bra balans med den.

Du tävlar ju en del, men varför valde du att ställa upp i just denna tävling?
– Diplomático är faktiskt bland de första riktigt bra lagrade rom av spansk stil som jag kom i kontakt med och föll pladask för, man kan säga att de är lite av ett startskott i min romkarriär på ett sätt. Jag tror också att Diplomático har en stor del i romintresset i Sverige och var vi är idag.

Hur förbereder du dig inför tävlingen?
– Under söndagen och måndagen så kommer min lärjunge Joel att ta tid och spela in när jag gör drinken och presentationen för att finslipa det sista, det blir väl en tjugo gånger jag kommer att göra den.

Vad har du för motstånd i finalen?
– Det är en sjukt bra uppställning med bland andra förra årets SPG vinnare, årets bartender 2016 och vinnaren från Absolut invite med flera. Det kommer bli en tuff fight, men utan bra motstånd blir det ingen rolig tävling.

Då får vi på Örebroguiden passa på att önska dig lycka till den 18 februari.

Karl-Johan Sandberg, Mat & Dryck | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login