Restips | ​Så hanterar du smutsiga toaletter på semestern

Av den 23 juli, 2016

Kvinnor lägger toalettpapper på toalettringen – och män torkar i stället av den smutsiga toaletten. Det visar en ny undersökning av företaget Voxmeter som genomförts på uppdrag av Initial Hygien. Ingen av metoderna hjälper mot främmande bakterier och då kan semestern snabbt få ett olyckligt slut, speciellt om vi åker till mer exotiska platser.

Vi vet hur det känns. Man öppnar dörren till toaletten och synen som möter oss är inte direkt inbjudande. Men vad gör vi? Nästan hälften väljer att stänga dörren igen och hitta en annan toalett, medan cirka en tredjedel väljer att torka av toaletten med toalettpapper.

Andra väljer att lägga toalettpapper på toalettringen – det gör nästan dubbelt så många kvinnor som män. Och det är också fler kvinnor än män som börjar göra rent med tvål och vatten. Däremot är det väldigt få som väljer att sitta hukande över toaletten.

Undersökningen visar att vi är mer upptagna av den synliga renligheten än den som vi inte kan se. Det är kanske inte så konstigt, men det är viktigt att komma ihåg att vatten, tvål och desinfektionsmedel är det enda som är effektivt mot bakterier. Så när vi lägger toalettpapper på ringen eller torkar av den med papper, då blir det bara kosmetiskt rent, säger Ingalill Karlsson på hygienföretaget Initial.

När vi är ute och reser ökar risken att bli smittad av främmande bakterier och då hjälper det inte att torka med papper. Om det då inte finns några rengöringsservetter med bakteriedödande medel, så det är faktiskt bättre att huka över toaletten och helt undvika kontakt.

Här är hygienföretaget Initials bästa råd för smutsiga toaletter:

  • Kom ihåg att du inte kan se bakterier. Men om toaletten är smutsig, då är det stor risk att det också finns bakterier där.
  • Om du inte hittar en annan toalett, huka i stället över toaletten så att du inte kommer i beröring med den.
  • Tvätta händerna noga med tvål.
  • Använd gärna handdesinfektion när du har tvättat händerna.

Resa | Tips
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login