Resa | Vitkindad Gibbon född på Parken Zoo

Av den 14 mars, 2015

Den 19 februari blev de vitkindade gibbonerna Malou och Trom föräldrar för andra gången på Parken Zoo. Ett välkommet tillskott då vitkindade gibboner är en akut hotad art, mycket på grund av palmoljeplantagen som drabbar gibbonerna hårt. Närmast stundar familjelycka där storebror Mohio, som blir tre år den 4 april, är mycket nyfiken på sitt syskon.

”Underbart att starta våren med en liten bedårande krabat”, förklarar Maria Montelius, djurvårdare, Parken Zoo. ”Allt har gått bra och mamma Malou som nu är 13 år är omhändertagande, lugn och duktig. Hon visar stolt upp sin bebis, perfekt för alla påskfirare att komma och njuta av då vi smygstartar säsongen med påsköppet”.

Även 20-åriga pappa Trom är kärleksfull mot ungen som nu till en början endast hänger fast på mammans mage, där både mat och värme finns nära till hands.

Avelsparet har sedan tidigare ungen Mohio, som blir tre år den 4 april.

”Storebror är väldigt nyfiken på sitt småsyskon och vill gärna undersöka och titta närmare. Mamma låter honom komma nära men säger ifrån om han blir för hårdhänt. Det som väntar härnäst för vår gibbonfamilj är ett år av närhet. Precis som hos oss människor tar utvecklingen ganska lång tid så nu skapas starka familjeband i en lugn och trygg miljö”, avslutar Maria Montelius.

Vitkindad gibbon akut hotad– ingår i internationellt avelsprogram
Vitkindad gibbon är en akut hotad art som minskar i antal i Laos och Vietnam där de har sina naturliga habitat. Främst minskar den på grund av skogsskövling och anläggning av palmoljeplantage, men tyvärr även på grund av den illegala handeln med så väl kroppsdelar som levande djur.

En väl anpassad kropp – och ändrar färg
De har en kropp som är anpassad till att leva uppe bland trädtoppar och har extremt långa armar och rörliga leder som gör att de är riktiga hejare på att svinga sig mellan grenarna.

Vitkindade gibbonungar har samma färg som mamman när de föds för att de ska smälta in i mammans päls och inte synas för bland annat rovdjur. Runt 6 månaders ålder ändrar de färg och blir svarta i pälsen. Hanar förblir därefter svarta med vita kinder, medan honor återigen ändrar färg när de blir könsmogna och blir vit-beiga med en svart fläck på huvudet.

Vitkindad gibbon ingår i den europeiska djurparksföreningens avelsprogram för bevarande av djurarter.

På Parken Zoo bor även de vithandade gibbonerna Tarzan, Jane, Korak och Chili.

Resa |
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login