Resa | Världens karnevaler lockar svenskar

Av den 11 november, 2015

Allt fler svenskar åker på karnevaler – ett mer fartfyllt sätt att fira Fettisdag än våra svenska semlor. Det visar Tickets bokningsstatistik. Mest berömda är karnevalerna i Rio och Venedig, samt Mardi Gras i New Orleans. Bokningarna till Rio och Venedig har ökat med 150 procent och respektive 22 procent under februari 2016, jämfört med samma tidpunkt i fjol.

När svenskarna firar Fettisdag med semlor i februari så firar man på andra håll i världen med festyra, kostymer, gatufest, dans och en stor portion glädje. Mest berömda är karnevalerna i Rio och Venedig, samt Mardi Gras (vilket betyder Fet Tisdag på franska) i New Orleans.

– Att en gång i livet uppleva en riktig karneval är en dröm för många svenskar. Vi märker av ett större intresse för att boka resa till de resmål där karnevalerna äger rum, speciellt till Rio och Venedig, samtidigt som vi firar Fettisdag med semlor i februari, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Världens största karneval går av stapeln i Rio, men för en mer genuin upplevelse ska man istället bege sig till Salvador i norra Brasilien, dit brasilianarna själva beger sig i karnevalstider. Här hittar man inga kostymer eller fjäderskrudar, utan firandet handlar mer om gatufester och musik. Den som vill kombinera karneval med sol & bad kan även bege sig till Trinidad & Tobago där man kan kombinera den fartfyllda karnevalen i Trinidad med några dagars lugn och ro på Tobagos vackra stränder. Det finns även stora karnevaler på närmare håll, till exempel på Teneriffa eller i Tyskland.

– Många kombinerar en resa till sol och bad med några dagars festyra på en karneval i ett varmt land, men även den med snävare budget eller kortare tid på sig kan leva karnevalsliv. I exempelvis Köln går en av Europas största gatufester av stapeln i februari, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsansvarig Ticket Privatresor.

Karneval betyder farväl kött och håller vanligtvis på fram till Askonsdagen, som är första dagen i fastetiden. 2016 infaller detta den 10 februari.

Ticket tipsar – 7 klassiska karnevaler 2016

Rio de Janerio – största karnevalen i världen
Världens största och mest kända karneval ligger i Rio och drar över en miljon turister. Här festas det i fem dagar, nästa år är det 5-9 februari som gäller. Karnevalen tar över gator, pubar, ja hela staden och kulminerar i den stora karnevalen i ”Sambadromen”, som är ett kolossalt podium omgivet av läktare.

Trinidad – färggrant och överdådigt
Tusentals personer från hela världen lockas varje år till Trinidad, för att njuta av karnevalen som är känd för de färggranna kostymerna och det överdådiga firandet. Det är Västindiens största och mest kända karneval. Bästa sättet att uppleva karnevalen är köpa karnevalskostym, anmäla sig till ett karnevalsband och dansa med i de härliga rytmerna. Kulmen för nästa års festival är 8-9 februari. Många väljer att kombinera några dagar av festyra med lugnet på Tobagos vackra stränder.

Mardi Gras, New Orleans – pärlor åt publiken
New Orleans karneval är en av de mest kända i världen och lockar hundratusentals turister varje år. Mardi Gras är känd för pärlorna som kastas ut och som besökarna tävlar om att få tag på. Festligheterna börjar redan i januari, två veckor före Mardi Gras (dagen före askonsdagen), men mest populära tiden att besöka New Orleans för karnevalen är 5-9 februari 2016.

Teneriffa – i Guiness rekordbok
Teneriffas karneval – Carnival de Santa Cruz – är mest besökt av alla karnevaler på Kanarieöarna. Den har till och med omnämnts i Guiness rekordbok för största konsertpublik ute på ett torg – med över 200 000 besökare. Festivalen håller på i två veckor, 3-17 februari, och stora paraden går av stapeln 13 februari.

Venedig – sofistikerat på maskeradbaler
En av världens mest sofistikerade parader hittar du i Venedig. Den håller på från 23 januari till 9 februari 2016. Mest känd är karnevalen för de vackra maskerna och dräkterna. Flera maskeradbaler anordnas under karnevalen i de historiska palatsen, men även gator och torg fylls av människor med vackra masker och dräkter. Temat varierar år från år, men den röda tråden är Casanovas 1700-tal.

Köln – en av Europas största gatufester
En färgsprakande fest med karnevalsyra! Karnevalen i Köln är en av Europas största gatufester och har hållits sedan urminnes tider – officiellt startade den redan 1823. Folk klär ut sig i masker och kostymer och deltar i processioner med sång och dans på gatorna. Festligheterna äger rum 4-10 februari 2015 och karnevalens klimax är paraden på ”Rosenmontag”, 8 februari.

Nice – blomsterfestivalen
I februari är det karnevalsyra både dag och kväll i Nice, med 1000 musiker och dansare från hela världen. Karnevalen är känd för sina blommor, allt från mimosa till liljor, som kastas ut till publiken från öppna kortegevagnar – 80 000 – 100 000 blommor från varje vagn. 12-28 februari håller karnevalen på.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login