Resa | Vandra bland vulkaner på Kanarieöarna

Av den 25 juni, 2016

Sju öar – sju vandringsleder, att vandra kan vara ett av de bästa sätten att njuta av naturen på. Kanarieöarnas vandringsleder går genom en unik miljö som drastiskt byter skepnad på korta avstånd och ibland med stora höjdskillnader. Med sitt behagliga klimat och fantastiska landskap är Kanarieöarna perfekt för vandring ‐ året runt.

1. Ruta de los Volcanes ‐ La Palma
Ruta de los Volcanes (vulkanrutten) ligger mellan La Palmas centrala och södra region och går längs det som förr i tiden var en viktig förbindelse mellan La Palmas regioner. Den här välskötta och skyltade leden går genom kommunerna El Paso, Mazo och Fuencaliente i naturparken Cumbre Vieja. Ruta de los Volcanes är 17,5 kilometer lång och har en höjdskillnad på 1 207 meter. Naturvandringens höjd skiftar mellan en minimihöjd på 725 meter i Fuencaliente och en maxhöjd på 1 932 meter vid bergskammen på toppen. Underlaget varierar mellan stigar, skogsvägar och asfalt. Det är viktigt att ta med sig mat och vatten eftersom vandringen varar i cirka fem timmar. Under vandringen kan man se öns två sluttningar och, med lite tur, inhemska djurarter som tornfalken.
Svårhetsgrad: Hög
Höjdmeter: 1207 meter
Tid: 5h 30 min

2. Roque Nublo ‐ Gran Canaria
Klippan Nublo ligger i den centralt belägna kommunen Tejeda på Gran Canaria och anses vara en av världens största naturliga klippor, med sin höjd på 80 meter. Omgivningen var förr en helig plats för ursprungsbefolkningen och utsågs till ett skyddat naturområde 1987 och till landsbygdspark sju år senare. Rutten börjar på en huvudled och därifrån är det 1,5 kilometer fram till Roque Nublo och syskonklippan La Rana. Innan målet passerar man ett annat naturminne, klippan El Fraile. Totalt är den här rutten fem kilometer lång och på vägen kan man se de stora dammarna Las Niñas, Chira och Soria samt platserna Artenara och Acusa. Utsikterna över calderan Tejeda, Llanos de la Pez och Pozo de las Nieves blir belöningen efter den vandringen.
Svårhetsgrad: Låg
Höjdmeter: 168 meter
Tid: 2h 30 min

3. La Llania‐rutten – El Hierro
En bekväm vandring på två timmar är det bästa sättet att upptäcka de underbara kontrasterna som finns på ön El Hierro. Vandringsleden La Llanía, som är en av öns mest populära leder, börjar i Valverde i nordost och leder in i ett nästintill förtrollande landskap. El Brezal är en fuktig och tät skog som leder till ormbunksbeväxta stigar som tar dig vidare till mjukare och kalare mark och till den svarta sanden vid en av öns bäst bevarande calderor som ligger intill det storslagna landskapet i Golfo. Vägen fram och tillbaka är sju vackra och magiska kilometer.
Svårhetsgrad: Låg
Höjdmeter: 94 meter
Tid: 2h

4. El Teide – Teneriffa
Mitt på ön Teneriffa ligger nationalparken Teide, som kan besökas genom flera stigar, bland annat denna som når vulkanens topp. Leden börjar vid Montaña Blanca och den stigande höjdskillnaden gör den svår att vandra (den stiger från 1 367 till 3 718 meter). Rutten tar cirka sex timmar att vandra. Med ett på förhand ordnat tillstånd kan man övernatta på vägen, invänta morgonen och stålsätta sig inför bestigningens sista sträcka som leder till själva kratern i Teide. Vägens rutt utgörs av både vägar och stigar på en nio kilometer lång sträcka som passerar intressanta geologiska platser som Montaña Rajada, Mina de Pómez, Huevos del Teide, Estancia de los Ingleses och Rambleta. Den sista sträckan går dessutom längs med olika lavafloder fram till vulkanens krater. Man bör tänka på att ta med sig lämpliga kläder och skor samt mat och dryck.
Svårhetsgrad: Hög
Höjdmeter: 1367 meter
Tid: 6h

5. Contadero‐ El Cedro ‐ La Gomera
Den här rutten ligger i kommunen Hermigua och går genom en dal där dimma som passadvindarna dragit med sig samlas. Den höga luftfuktigheten gör området mycket frodigt och här kan man se många ovanliga växter. Särskilt utmärkande är ruttens många olika typer av träd som är vanliga i Garajonay, till exempel mahognyträd och lagerträd. Den leden i La Gomeras berg slutar vid ån Cedro vid ett 150 meter högt vattenfall som året runt fyller dammarna i jordbruksdalen Hermigua. Rutten är sex kilometer lång har en genomsnittlig höjdskillnad på 551 meter. Leden som går till El Cedro är en kombination av välplanerade stigar och skogsvägar och tar cirka tre och en halv timme att vandra. Förutom de botaniska och etnografiska skatterna leder den sista trekkingsträckan till ett kapell med en unik historia.
Svårhetsgrad: Medium
Höjdmeter: 561 meter
Tid: 3h 30 min

6. Camino de Los Gracioseros ­‐ Lanzarote
Den här rutten är färdvägen som invånarna i La Graciosa förr använde för att ta sig till och från ön Lanzarote. Den 4,5 kilometer långa vandringen är rätt svår på grund av alla ned-­‐ och uppförsbackar. Leden passerar klipporna i Famara i norr och har utsikt mot La Graciosa på andra sidan sundet Río. Vandringsleden som går över vulkaniska bergarter är hal på vissa sträckor och slutar på havsnivå. Som belöning efter vandringen kan man ta sig ett välförtjänt bad i det blå vattnet i sundet Río. Det här är en mycket pittoresk rutt med underbar utsikt över Lanzarotes kust och med en spännande flora och fauna. Den första sträckan är stenbelagd från och med utkanten av Yé till Guinate där den nedsluttande vandringsleden går i sicksack.
Svårhetsgrad: Hög
Höjdmeter: 358 meter
Tid: 3h

7. Islote de lobos – norr om Fuerteventura
Ön Lobos med sina knappa fem kvadratkilometer är ett av de bäst bevarande områdena på Kanarieöarna, och här kan du uppleva en mängd olika intressanta företeelser som saltängar och små vulkankäglor som kallas ”hornitos”, vilket betyder små ugnar. Rutten går runt den lilla ön från kajen till fyren Martiño. På vägen tillbaka passerar leden Puertito som förr var en tillfällig bosättning för de fiskare och skaldjursfiskare som var verksamma i området. Rutten på den lilla ön Lobos, dit man bara kan komma med båt från hamnen Corralejo på norra Fuerteventura, är sju kilometer lång och passerar intressanta platser som Marrajos saltgruvor och fyren Martiño som 1865 markerade den första permanenta bosättningen på ön.
Svårhetsgrad: Låg
Höjdmeter: 22 meter
Tid: 2h

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login