Resa | Upplev 5 äventyrliga resor i Jordanien

Av den 10 mars, 2015

Ge dig ut på ökencamping i Wadi Rum
Det blir inte mycket mer äventyrligt än i ökendalen Wadi Rum i det sydliga Jordanien. Här kan ni bl.a. hyra en kamel och följa i Lawrence of Arabias fotspår, ta en luftballongstur eller prova att tyda gamla, hemliga inskriptioner på bergväggar. Förutom kamelryggen, som naturligtvis är den mest autentiska formen av transport på platsen, kan äventyret i Wadi Rum upplevas från både hästrygg och mountainbike. För de riktigt modiga, är det möjligt att övernatta i ett tält i Wadi Rum, antingen i ett eget tält på ”vilda” campingplatser eller i etablerade beduintält med tillhörande faciliteter.

Upptäck Mellanösterns utrotningshotade djur i Shawmari reservatet
I Shawmarireservatet öster om Amman får Mellanösterns hotade djurarter möjlighet att återuppbygga sig i en trygg miljö, vilket förmodligen är ett äventyr i sig. Här kan du uppleva strutsar, vilda åsnor och gaseller i naturliga omgivningar. Från reservatets fågeltorn finns det stora möjligheter för fågelskådning, och tidigt på morgontimmarna är chanserna goda att även upptäcka den sällsynta rasen Vanliga eland, som nästan var helt utrotad på 1970-talet. Reservatet erbjuder olika safariturer under dagen och natten i stora beduintält.

Dyk vid King Husseins skeppsvrak i Aqaba
Det var en gång en kung som köpte ett skeppsbrott och gjorde den till ett konstgjort rev. Så kunde berättelsen om Cedar Prive-vraket i Aqaba låta, för det var på Jordaniens kung Husseins initiativ att, med hjälp av sin son Abdullah, förvandla vraket till en populär dykplats. Aqaba erbjuder över 30 stora dykplatser med rev, alla belägna nära kusten, så det finns stora möjligheter att gå på undervattensäventyr året runt. Vattenskidor, simning och segling är naturligtvis också favoriter bland lokalbefolkningen och turister i kuststaden.

Upplev floden i Mujib naturreservatet
Spänn på flytvästen och ta en guidad tur ner längs Wadi Mujib-floden, som ligger i naturreservatet med samma namn. Under turen, som startar vid Döda havet, passerar ni ett antal vattenfall, det ena mäktigare än det andra. Andra väljer en av områdets mer utmanande och dramatiska landsrutter genom det karga höglandet. Det är också möjligt att övernatta på reservatets campingplats, på Madash halvön, med en fantastisk utsikt över Döda havet.

Ta del av berättelsen om Jerash och Ajlun
Det finns tal om en show där 45 legionärer och 10 gladiatorer träffades för strid i full rustning i den antika staden Jerash. Den romerska kulturen syns överallt i staden som erbjuder ett brett utbud av konserter och festivaler med bl.a. sång, dans och hantverk under sommarsäsongen. Nära Jerash ligger staden Ajlun där besökare kan gå på äventyr i gamla vattenkvarnar, fort och hisnande slottsruiner eller njuta av tystnaden mellan barrträd och olivlundar i områdets naturreservat.

Visit Jordan erbjuder följande äventyrliga turer med ett fullt program samt övernattningar:
– Dana, Wadi Rum och Wadi Mujib (3 dagar)
– Dana, Petra, Wadi Rum, Aqaba och Wadi Mujib (5 dagar)
– Amman, Jerash & Ajlun, Dana, Petra, Wadi Rum, Aqaba och Wadi Mujib (8 dagar)

Läs mer här >>

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login