Resa | Surfplattor i baksätet farliga vid kollision – så skyddar du dig

Av den 6 juli, 2015

En bilolycka eller en kraftig inbromsning gör barnens surfplattor och mobiltelefoner till farliga projektiler, men det går att skydda sig ganska enkelt och till en billig penning.

Sommaren är här och tusentals svenskar sätter sig bakom ratten för semestertur med bilen. I baksätet hittat man ofta familjens yngsta som får tiden att gå med hjälp av en surfplatta eller mobiltelefon. Men visste du att dessa utgör en stor fara vid en kollision?

– Lösa telefoner och surfplattor är faktiskt en stor riskfaktor som många inte tänker på. Vid en kollision kan objekten i värsta fall träffa någon av passagerarna i huvudet och det kan leda till allvarliga skador, även vid en mindre trafikolycka, säger Mark Hammarberg, försäljningschef på Elgiganten, som är en av Sveriges största återförsäljare av mobiler och surfplattor.

När Trygg Trafik gjorde en analys av 190 allvarliga olyckor upptäcktes lösa och potentiellt farliga föremål i 40 procent av olycksbilarna. De som träffats av lösa föremål fick allvarliga huvud-, nacke- och bröstskador.

En surfplatta som väger 500 g kommer farande med en kraft på 80 kg om olycksbilen färdas i en hastighet av 100 km/h. En mobiltelefon på 100 g väger plötsligt 16 kg, vilket är fullt tillräckligt för att orsaka betydande skador på en människa. Det visar beräkningar som gjorts av försäkringsbranschen.

Prylar man inte vill bli träffade av om de tappas från fjärde våningen bör antingen monteras fast eller packas ned under bilresan, säger Mark Hammarberg.

Enkla att säkra
Det kan däremot vara ganska svårt, om inte omöjligt, att neka barnen att använda mobilen eller surfplattan under en längre biltur.

Som tur är finns det enkla lösningar till en rimlig peng som gör att hela familjen kan känna sig trygg. Det finns hållare som fästs antingen i nackstödet eller mellan framsätena och som håller surfplattan på plats vid en kollision eller kraftig inbromsning. Hållarna passar nästan alla surfplattor oavsett storlek, så det är ett alternativ jag absolut rekommenderar om man planerar att dra iväg på bilsemestern, säger Mark Hammarberg

Urvalet av mobilhållare är ännu större.
Några monteras med sugpropp på fönstret eller instrumentbrädan och andra fäster man med hjälp av clips på ventilationsgallret. Värt att notera är däremot att de flesta hållarna är designade för montering fram i bilen. Det kan alltså vara lite svårt att fästa dem i baksätet. Kan man inte det så bör mobilen packas ned, läggas i en kopphållare eller på golvet. Telefonen ska helst inte vara i huvudhöjd vid en kollision, säger Mark Hammarberg.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login