Resa | Studenter vill ha resor – får smycken och heminredning

Av den 8 juni, 2015

Snart syns lyckliga studenter runt om i Sverige med studentmössor, vita klänningar och kostymer. Föräldrar och släkt funderar just nu som bäst på: Vad ska vi ge studenten som efter tolv år i skolan äntligen får springa ut till friheten? Mest populära presenterna att ge till studenten är smycken (28 procent) och något till hemmet (16 procent) och resor (10 procent).

Hela 41 procent av de unga tycker att resor är en bra present på studenten, men anhöriga ger oftast smycken och inredningsprylar. Vill du göra din student riktigt glad ska du kanske hellre satsa på en resa till exempelvis Barcelona, London eller Prag, de populäraste storstadsresmålen för de mellan 18 och 20 år, säger Karin Starkman Ahlstedt, säger PR- och kommunikationsansvarig Ticket Privatresor.

En resa är ett minne för livet och en bra present för unga som är sugna på att resa iväg efter studenten, men har en skral kassa efter många års plugg.

Ticket ser att försäljningen på presentkort på resor har ökar inför studenten.Den som istället vill boka en resa till sin student kan snegla lite på Ticket topplistor med de mest populära resmålen för dem mellan 18 och 20 år. Mest populära av alla resmål är Mallorca, Cypern och Rhodos. Men även storstäder kan vara ett bra alternativ.

Det blir allt mer populärt bland unga att resa till storstäder. I sommar ökar ungdomarnas resor till storstäder med 24 procent, säger Karin Starkman Ahlstedt.

10 i topp studentpresent

 1. Smycke (28 procent)
 2. Något till hemmet (16 procent)
 3. Resa (10)
 4. Klocka (8 procent)
 5. Bok (5procent)
 6. Blomma (4 procent)
 7. Champagne (4 procent)
 8. Kamera (3 procent)
 9. Dator (3 procent)
 10. Tavla (2 procent)

Källa: Ticket Novusundersökning, som är rikstäckande med 1077 respondenter. 16 procent svarade inget av ovanstående alternativ. Frågan som ställdes var ”Om du skulle vara i situationen att ge bort en studentpresent, vilket av följande är bästa presenten?”

Populäraste storstadsresorna i sommar
(18-20 år)

 1. Barcelona (3)
 2. London (1)
 3. Prag (2)
 4. New York (5)
 5. Paris (4)
 6. Tokyo (ny)
 7. Berlin (8)
 8. Athen (9)
 9. Los Angeles (10)
 10. Istanbul (ny)

Kometer: Barcelona, New York och Tokyo

Populäraste resmålen för resenärer i studentåldern
(alla restyper, 18-20 år)

 1. Mallorca (1)
 2. Cypern (2)
 3. Rhodos (3)
 4. Antalya (4)
 5. Zakinthos (5)
 6. Kreta (7)
 7. Kos (6)
 8. Barcelona (ny)
 9. Santorini (ny)
 10. London (8)

Kometer: Santorini, Kreta och Barcelona.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login