Resa | Solsemester för strandtrötta

Av den 13 juli, 2015

Nästan hälften av alla svenskar planerar en strandsemester under 2015. Men för många kryper det i kroppen redan efter några timmar eller dagar i solstolen. momondo har den perfekta listan över destinationer som erbjuder både sol, bad och aktiviteter för den som tröttnat på att steka sig i sanden. 

I en undersökning från momondo visar det sig att sol och bad står högst på listan för mer än hälften av svenskarnas över hur en semester ska spenderas. Samtidigt blir upplevelseresor med mat, träning och kulturupplevelser allt vanligare.

– Även om många svenskar älskar soliga stränder finns det dem som känner rastlöshet efter bara några timmar. Om förväntningar på semestern varierar inom resesällskapet är det därför viktigt att satsa på ett mångsidigt resmål, säger Robin Eriksson, Sverigechef på momondo.

momondo tipsar om sex destinationer som kombinerar strandliv med upplevelser. Fler strandtips hittas via momondos Trip Finder-verktyg, med över 170 destinationer som har lagts till här>>

San Sebastián, Spanien – gastronomisk oas vid havet
När man tröttnat på den förstklassiga vågsurfen erbjuder San Sebastian, pintxons hemland, ett gott utbud. Pintxo betyder tagg eller spik och dessa små minispett hålls ofta ihop av en tandpetare, därav namnet. Det bästa med dem är att man inte behöver välja – ta allihop och fortsätt till nästa ställe. San Sebastian har fler Michelinrestauranger per kvadratmeter än någon annan plats i världen.

Mykonos, Grekland – fest fram till gryningen
För dem som hellre upplever havet under dygnets senare timmar är Mykonos ett bra val. Ryktet om ”vindarnas ö” har nått jorden runt vid det här laget och Paradise Beach är den ultimata dansa-hela-natten-stranden. Men det slutar inte vid stranden, hela ön vet hur man festar. På morgonen skakas huvudvärken bort med ett dopp i Egeiska havet, eller en kopp kaffe på en lugn kullerstensgata.

Sharm El-Sheikh, Egypten – hitta lugnet under havsytan
De som tycker stranden är ytlig kan hitta djupet i Röda havet. Snorkling bland korallreven i Ras Mohammed National Park är en upplevelse så färgglad att den påminner om en blomsteraffär. För den som törs gå ännu djupare finns det sjunkna skatter att utforska på Sinais sjöbotten som hyser flera vrak. Härifrån är det även nära till äventyr Giza och Nilen.

Saint-Malo, Frankrike – uråldrig kultur ändå fram till havskanten
Under stormiga förmiddagar slår vågorna ända upp till kanten på Saint-Malos vallomgärdade citadell. När vattnet drar sig tillbaka blottas vit, platt sand men här är det sjöfarten och inte strandlivet som står i fokus. På 1600-1700-talet var Saint-Malo känt för pirater och sjökapningar. Genom att slå till mot brittiska skepp kom förövarna över mängder av guld. När du behöver en paus från historien och utforskandet, njut av de berömda ostronen i närliggande fiskebyn Cancale.

Tulum, Mexiko – vandra bland maya-tempel mellan baden
Tulum har vuxit i storlek och klass i flera decennier men hela tiden behållit den smått bohemiska charm som en gång lockade så många hippies. Det finns så mycket att göra på den här delen av Yucatanhalvön att man aldrig behöver breda ut handduken. Högst på listan står utforskning av de gamla Maya-ruinerna, uppkrupna på tolv meter höga klippor vid havet, yoga, grottdykning, mexikansk veganmat och boutiqueshopping – och mängder av mescal att testa.

Railay, Thailand – bergsklättring på stranden
På vackra Railay-halvön i Thailand blir strandsemestern inte långdragen. Området är känt för klätterleder i världsklass som inte sällan sträcker sig rätt upp ur vattnet och bjuder på en imponerande utsikt för den som vågar. För mindre extrema resenärer finns här även kajakpaddling och perfekta badstränder på behörigt avstånd från de respektingivande bergväggarna. För ett miljöombyte, erbjuder Krabis inland djungelvandring.

Vilken typ av semester räknar du med att åka på under 2015?
Var vänlig ange alla de typer av semestrar du planerar att åka på.   Procent
Solsemester                                                                                            45
Storstadssemester                                                                                  42
Sommarstuga i hemlandet                                                                      21

Vilken typ av semster föredrar du?
Ange gärna flera svarsalternativ.                                                     Procent
Solsemester                                                                                           58
Storstadssemester                                                                                  47
Sommarstuga i hemlandet                                                                      24

Om undersökningen
Undersökningen är utförd av Cint på uppdrag av momondo, under perioden 12-25 januari 2015, bland 1 020 svenskar i åldrarna 18-65 år.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login