Resa | Så vill svenskarna resa 2016

Av den 9 december, 2015

Resiabarometern är en återkommande trendrapport om svenskarnas resvanor, sammanställd av Resia. Resiabarometern består av bokningsstatistik från Resia och en undersökning bland svenska folket genomförd av TNS SIFO. I årets rapport har Resia också gjort en kartläggning över hur svenskarna söker efter information på Google. Långresor till USA, mer tid för planering av resan och att förena nytta med nöje är några av årets trender.

Svenskarna drömmer om långtidsresor och sevärdheter och populäraste resmålen är USA och Australien. Men på Google dominerar sökningar på charter och Thailand och i bokningsstatistiken är det Kanarieöarna som ligger i topp för mest bokade resor.

Det är tydligt att det finns en skillnad mellan vad man drömmer om för resa, vad man googlar på och vad man i slutändan faktiskt bokar. Resorna vi drömmer om är mer äventyrliga och ligger ofta längre bort än de resmål vi bokar. När vi väl bokar väljer vi i större utsträckning resmålen vi känner till. Vi ser också att en vanlig anledning till att drömresan inte bokas kan vara att det är svårt att hitta den perfekta resan, säger Ingela Schönning, Kommunikationschef på Resia.

Fyra trender 2016

I årets Resiabarometer kan man utläsa fyra utmärkande trender för hur och vart svenskarna vill resa under 2016.

  1. USA dominerar, både när det gäller vilket land och vilka städer svenskarna drömmer om att resa till. New York har länge dominerat, men nu verkar även andra städer locka svenskarna. Orlando, Miami, Los Angeles och San Francisco är några som finns med på listorna.
  2. Sevärdigheter blir allt viktigare när sol- och badsemestrar inte räcker för att tillfredsställa svenskarna. Upplevelsen står i centrum och det syns i bokningsstatistiken då historiska städer som Barcelona, Rom och London ligger i topp.
  3. Planering är halva nöjet och svenskarna lägger gärna tid på att planera sina resor. Tips och rekommendationer från vänner tas gärna emot, inte minst via sociala medier. Resan har blivit en del av vardagen och svenskarna använder frekvent sociala medier för att söka information och inspiration samt för att dela med sig av bilder under resans gång.
  4. Förena nytta med nöje blir allt mer populärt i resesammanhang. Fenomenet ”bleisure” är på uppsving och det visar sig att allt fler affärsresenärer väljer att förlänga sin affärsresa ett par dagar för att ägna sig åt nöjen. Vanligt är att familjen möter upp på resmålet.

Utvalda topplistor från Resiabarometern 2016

Länder svenskarna drömmer om att resa till:

1. USA
2. Australien
3. Italien
4. Kuba/Skottland
5. Spanien

Mest bokade länder för 2016:

1. Spanien
2. USA
3. Grekland
4. Cypern
5. Turkiet

Mest sökta resmålen bland svenskarna – länder:

1. ”Resa till USA” och ”resa till Turkiet” (3 600 sökningar i månaden)
2. ”Resa till Thailand” och ”resa till Grekland” (2 900 sökningar i månaden)
3. ”Resa till Kroatien” (1 600 sökningar i månaden)

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login