Resa | Så reser svenskarna i sommar

Av den 11 mars, 2015

Konsumtionen av semesterresor ökar med 7 procent i år. Sol och bad lockar mest, men det är storstadsresor och kryssningar som ökar snabbast. Italien är uppstickaren, medan Spanien, Turkiet och Grekland fortfarande lockar till sig flest svenskar. En ny trend är också att leva som hemma under semestern. Boende och middagar hemma hos privatpersoner är något som allt fler svenskar är nyfikna på att testa.

Sommarens resetrender sammanfattas i Resiabarometern, en trendrapport som tagits fram av Resia i samarbete med TNS-Sifo.

Svenskarna kommer att spendera mer pengar på sina semesterresor utomlands det här året än förra året. Vi reser både oftare och lägger mer pengar i genomsnitt på varje resa. Inför sommaren ser vi framförallt ett växande intresse för storstadsresor och kryssningar, säger Ingela Schönning, kommunikationschef på Resia Travel Group.

Fyra restrender i sommar:

Kryssning nya chartern. Svenskarnas intresse för kryssningar fortsätter att öka. Den här sommaren har försäljningen av kryssningar ökat med drygt 30 procent jämfört med samma period förra året. Under sommaren är det framförallt kryssningar i Medelhavet som gäller. I första hand väljer svenskarna kryssningsrutter med välkända städer som Rom, Venedig och Barcelona.

Hållbart resande. från hippie till hipster. All fler svenskar väger också till viss del in hållbarhetsaspekten när de väljer sin resa. 25 procent av svenskarna säger att de i första hand väljer en resa där de tror att lokalbefolkningen och det lokala näringslivet får ta del av vinsten från turismen. Det är en av förklaringarna till svenskarnas nyfikenhet kring fenomenen ”mealsharing” och ”peer-to-peer dining”. Istället för att gå ut och äta går du hem till någon på middag, genom att boka upp dig via någon av alla de sajter som finns. 50 procent av alla svenskar säger att konceptet är spännande och att de sannolikt kommer att testa detta på någon av sina kommande resor.

Storstadssommar. Resorna till storstäder ökar den här sommaren, medan charterresorna ligger kvar på samma nivåer som förra året. New York, London och San Francisco är städerna som lockar mest. Trenden att resa till en storstad under sommaren hör ihop med resemönstret där många delar upp sin semester och åker på fler, kortare resor. Med lågprisflygets utökade utbud har också tillgängligheten till en rad storstäder ökat, samtidigt som priserna har blivit lägre.

– Alla vägar bär till Rom. Sommarens uppstickare och trendigaste resmål är utan tvekan Italien. Landet hamnar utanför sommarens topp fem, men klättrar snabbt uppåt. Hit reser trendsättarna som har tröttnat på Spanien, Turkiet och Grekland och som istället vill hitta det som känns äkta, nytt och spännande. Hit reser gourmanderna som vill ha matupplevelser i världsklass under semestern. Och hit reser barnfamiljerna som hyr sitt eget hus och söker italiensk charm.

Mest bokat i sommar:

Sol och bad
1. Mallorca
2. Antalya
3. Kreta
4. Rhodos
5. Cypern
6. Split
7. Kos
8. Samos
9. Alghero
10. Bodrum

Storstad
1. New York
2. London
3. San Francisco
4. Barcelona
5. Rom
6. Miami
7. Paris
8. Los Angeles
9. Orlando
10. Ankara

Länder
1. Spanien
2. Turkiet
3. Grekland
4. USA
5. Kroatien

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login