Resa | Så populärt är det att fota soluppgången på resan

Av den 19 december, 2015

Resia har utfört en undersökning tillsammans med TNS SIFO för att kartlägga svenskarnas resebeteenden. Resultatet i undersökningen visar att majoriteten av svenskarna använder sociala medier både när de planerar och förbereder sin resa, men även när de är ute och reser. Unga kvinnor använder sociala medier mest och är även mest medvetna om vad de delar med sig för bilder på resan.

Resultatet i undersökningen visar att nästan hälften av svenskarna (43 procent) söker information inför köp av resa i sociala medier och i åldrarna 56-79 år är andelen så hög som 48 procent. De äldre tar även i större utsträckning gärna del av erbjudanden från resebolag i sociala medier än yngre. De yngre däremot, 15-34 år, är mer benägna att använda av sociala medier när det kommer till att dela med sig under resans gång. Hela 60 procent delar med sig av bilder när de är utomlands.

Vi kan tydligt se att sociala medier spelar en stor roll när svenskarna bokar sina resor oavsett ålder. Nästan hälften av svenskarna använder sig av sociala medier när de söker information inför bokning av resa och fler och fler väljer att dela med sig bilder till sina vänner och bekanta via sociala medier. För oss är det därför viktigt att finnas tillgängliga på alla plattformar så vi kan erbjuda våra tjänster där våra kunder befinner sig, säger Ingela Schönning, Kommunikationschef Resia.

Undersökningen visar dock att mer än var tredje person anger att de inte använder sociala medier alls när de ska planera sin resa, och i storstäderna Malmö, Göteborg och Stockholm är genomsnittssiffran så hög som 45 procent.

Utsikten och resesällskapet är populära motiv
Svenskarna är mest benägna att dela med sig av bilder på utsikten, det anger fler än en femtedel av respondenterna. Kända landmärken och/eller turistattraktioner kommer på delad andraplats tillsammans med resesällskapet. Poolen och soluppgången är enligt undersökningen de minst populära motiven att fotografera.

Reseupplevelserna svenskarna helst delar i sociala medier:

  1. Utsikten (23 %)
  2. Resesällskapet (21 %) och Kända landmärken och/eller turistattraktioner (21 %)
  3. Maten (10 %) och Havet (10 %)
  4. Arkitekturen (9 %)
  5. Stranden (8 %)
  6. Hotellet (4 %) och Solnedgången (4 %)
  7. Poolen (3 %)
  8. Soluppgången (1 %)

Av de som anger att de inte delar med sig alls av bilder i sociala medier (47 procent) är 55 procent män och 38 % kvinnor. Unga kvinnor är mest medvetna om hur de framställer sin resa i sociala medier medan kvinnor i åldern 35-55 år i störst utsträckning anser att de bara lägger upp sanningsenliga bilder.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login