Resa | Så mycket frossar svenskarna sociala medier på semestern

Av den 23 juli, 2016

Semestern är en tid för att koppla av och koppla ned. Eller? Vi svenskar prioriterar såväl uppkoppling som sociala medier när vi reser och tillbringar nästan 2,5 timmar på mobilen varje dag på resan. Det är lika mycket tid som vi i genomsnitt jobbar på brännan, visar Hotels.com™ Mobile Travel Tracker. Och liksom 9 200 resenärer i 31 länder tycks vi använda våra telefoner för att skryta, hålla oss uppdaterade och prata med våra vänner.

I ett kallt och regnigt Sverige törstar vi efter sol hela året och vi svenskar sägs kunna pressa flera timmar i solstolen utan avbrott. Men ny statistik från Hotels.com™ Mobile Travel Tracker visar att vi trots brist på sol och värme lägger lika mycket tid på att stirra på telefonen på semestern som att vända ansiktet mot solen – 2,5 timmar om dagen i genomsnitt.

Vad vi använder mobilen till? Främst att bevaka och lägga upp inlägg på sociala medier. Var tredje svensk lägger upp mängder av bilder på resan. Främst för att skryta och visa vänner hur härligt det är.

Sociala skrytmånsar rädda att missa något
Lika många erkänner att de medvetet laddar upp bilder på sociala medier bara för att glänsa lite extra inför sina följare. Nästan två av tio (19 %) väljer också att checka in på platser de besöker på semestern bara för att görasina vänner avundsjuka. Dessutom är vi måna om att det vi delar med oss av på resan gillas av vänner och bekanta. Mer än var sjätte svensk kollar regelbundet hur många gilla-markeringar, kommentarer eller reaktioner de fått på reseinläggen.

En majoritet av svenskarna i undersökningen är rädda att inte vara med i händelsernas centrum – 57 % kollar nyheter och letar kontinuerligt efter nya uppdateringar från vänner. Två av tio svenskar kommenterar även sina vänners inlägg under semestern för att de är rädda att förlora kontakten eller missa något som händer där hemma.

De sociala medier och appar vi helst använder på semestern
Facebook är den sociala kanal som svenskarna använder mest, unga som gamla. I åldrarna 18 – 59 använder mer än 70 % Facebook på resan. Vi underhåller oss också med att kolla videoklipp; nästan hälften av oss använder Youtube på resande fot.

De appar som dominerar är de med meddelandefunktioner, nyheter och musik. Svenskarna är även måna om att hitta rätt och mer än var fjärde svensk resenär använder en kartapp på semestern.

Sociala kanaler svenskar använder mest på resan:

 1. Facebook (74 %)
 2. Youtube (47 %)
 3. Instagram (43 %)
 4. Skype (33 %)
 5. Snapchat (28 %)
 6. Twitter (26 %)

App-kategorier svenskar använder mest på resan:

 1. Sociala medier (45 %)
 2. Meddelanden (32 %)
 3. Nyheter (31 %)
 4. Musik (29 %)
 5. Kartor (27 %)
 6. Spel (27 %)

Resa
Örebroguiden

Om undersökningen
9 200 vuxna resenärer från 31 länder tillfrågades av One Poll på uppdrag av Hotels.com i maj 2016.

You must be logged in to post a comment Login