Resa | Rymdfestivalen Starmus på Kanarieöarna

Av den 27 juni, 2016

Kanarieöarna lockar inte bara med sol och bad, utan har också en himmel som lämpar sig extra bra för att studera stjärnor. För tredje gången arrangerar Kanarieöarna rymdfestivalen Starmus på ön Teneriffa.

I år hyllar festivalen den världsberömda fysikern Stephen Hawking och på plats finns bland andra tolv Nobelprisvinnare och sju astronauter.

Den tredje upplagan av Starmus-festivalen, som äger rum den 27 juni till den 2 juli är världens enda festival som samlar Nobelprisvinnare, astronauter, astrofysiker, biologer och musiker under samma tak – den stjärnklara himlen på Kanarieöarna.

Temat på årets festival, som hyllar den världsberömda fysikern Stephen Hawking, är ”Beyond the Horizon ”. Utöver Stephen Hawking besöks festivalen bland annat av Nobelprisvinnarna Eric Betzig och Elizabeth Blackburk samt av astronauterna Garrett Reisman och Chris Hadfield. Även kosmonauten Alexei Leonov, som genomförde den första rymdpromenaden i historien, är på plats på festivalen. På scen står bland annat Queengitarristen, tillika astrofysikern Brian May.

Tack vare sitt fördelaktiga geografiska läge och klara himmel, är det möjligt att se stjärnor tydligare på Kanarieöarna än på många andra platser. Därför är Kanarieöarna hem till två av de bästa internationella observatorierna i världen, nämligen Teide Observatory, vid Teide och observatoriet i Roque de los Muchachos i La Palma, som dessutom har världens största optiska teleskop.

Mer information och program på www.starmus.com

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login