Resa | Nu vill svenskarna ha lyx på vinterresan

Av den 8 november, 2015

Lyxresande är hett i vinter för svenskarna:Prins Carl Philips och Sofias bröllopsresa till Fiji har fått svenskarna att vilja resa till paradisöar och mest populärt är Mauritius, dit bokningarna ökar med 52 procent i vinter. På charterhotellen bokas lyxiga rum med egen pool först och lyxhotellen satsar på egna butlers som hjälper till med allt från doft till sömnproblem.Inte ens när vi hyr bil på resan kan vi låta bli att sätta guldkant på tillvaron – lyxbilar som till exempel Porsche och Maserati ökar mest i popularitet.

Vill resa som prins Carl Philip, hyra lyxbil, bo med cool egen pool och flyga extra bekvämt.

När svensken åker på semester vill den gärna ha det lite lyxigare än i vardagslivet. Redan på flyget är många sugna att köpa till exempel mer benutrymme. Väl framme bor många på 4- eller 5-stjärniga hotell.

Svenskar på resa vill gärna lyxa till det och njuta av att de har det lite finare än på hemmaplan, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsansvarig Ticket Privatresor.

Ticket trendspanar: 5 lyxtrender på resan

1. Lyxcharter med egen pool
Bland charterhotellen bokas de lyxigaste rumsvarianterna först. Här gäller det att vara ute i god tid.

Det finns ett stort sug efter saker som sätter guldkant på resan. Rum som har något extra, som egen pool och swim out eller fina terrasser, går åt först, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket.

2. som en prins
Prins Carl Philips och Sofias bröllopsresa till Fiji har smittat av sig på svenskarna. I vinter ser Ticket en kraftig ökning av resandet till paradisöar. Det finns ett sug efter resor både till Söderhavsöar och karibiska pärlor, men mest populärt är resor till Mauritius (+52 procent) följt av Maldiverna (+ 33 procent). Zanzibar ökar allra mest, med 87 procent. Det visar färsk statistik från Ticket Privatresor.

Svenskarna vill uppenbarligen resa som prinsar och prinsessor i år, och gå i Prins Carl Philips och Sofias fotspår. Många vill någon gång i livet få njuta av vackra stränder och turkost vatten på paradisöar. Dagens charterlösningar till exempelvis Maldiverna och Mauritius gör det lättare även för gemene man att åka dit, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Även när prinsessan Victoria och Daniel åkte till Franska Polynesien och Madeleine och Chris till Seychellerna på bröllopsresa sköt bokningarna till paradisöar i höjden.

3. Lyxigare än lyxigast på lyxhotellen
Även de lyxigaste hotellen försöker nischa sig och särskilja sig från konkurrenterna. Vad sägs om doftbutler, som guidar gästerna till rätt doft för kvällen, badbutler som fyller badkar eller sömnkonsult för att hjälpa gästerna till bästa sömn? Längst kanske hotellkedjan Four Seasons går, som satsar på ett eget plan med 52 stolar som reser jorden runt för en miljon och där Dom Perignon och rysk kaviar är vardagsmat.

Självklart kan långt ifrån alla ha råd att bo på de allra lyxigaste hotellen, men det är en tydlig trend att svenskarna gärna uppgraderar sitt boende. När de får tag på riktigt billiga flygbiljetter kan många tänka sig att lägga en extra slant på hotellet i stället, säger Karin Starkman Ahlstedt.

4.Hyr en lyxbil
Att hyra bil på resan blir allt mer populärt, och allra mest ökar uthyrningen av lyxbilar som till exempel Porsche eller Maserati.Att åka runt i en lyxbil blir en upplevelse i sig.Svenskarna vill gärna prova att hyra Porsche 911 och köra på Autobahn eller kanske att glida runt i en cabriolet som Maserati Grand Sport eller Audi A5. Att hyra till exempel en Porsche 911 kostar runt 3100 kronor per dag i Tyskland.

5. Flyglyx med extra allt
Redan på flyget på väg till destinationen vill många svenskar lyxa till det. Många flygbolag säljer platser med extra benutrymme, på flyg till USA och Asien tar t ex SAS 499 kr för platserna med extra benutrymme (t ex vid nödutgången), och för den som vill ha utrymme i sidled så går det även att betala för att stolen bredvid på flyget ska vara tom.

Enligt Tickets färska Novus-undersökning är till exempel 30 procent av svenskarna beredda att betala extra för att få mer benplats på flyget och 15 procent kan tänka sig att betala för att få ett skönare säte.11 procent kan tänka sig att betala extra för att uppgradera till business class.

Mottrender
Det finns alltid mottrender. Längst när det gäller billiga hotellalternativ kanske entreprenören Jonathan Powley gått. I New York erbjuder han övernattning i en taxi, två husbilar och tre skåpbilar som är parkerade i Queens. Här får du säng och fläkt från 190 kr. Badrum saknas, men istället får du en lista på restauranger där du kan låna toalett. Då är det istället vardagen där hemma som känns lyxig.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login