Resa | Norge: ett perfekt weekend-resmål

Av den 18 maj, 2016

Fler och fler svenskar upptäcker Norge som semesterresmål. Under 2015 hade landet nästan 1,1 miljon övernattande svenska turister. Eftersom Norge ligger så nära är det ett utmärkt alternativ när sommarens weekend ska sys ihop. Själva resan är liten, med upplevelserna är stora.

Du är där på några timmar och resan kräver inte omfattande planering. Samtidigt finns det många ovanliga aktiviteter och upplevelser att välja på. Här är sex tips på saker du kan göra i Norge under weekend.

1. Annorlunda boende
Tillåt boendet bli ett äventyr i sig. Varför hyra stuga när man kan bo på en fyr? Somna nära vågorna och vakna upp till storslagen utsikt av skärgården. Det finns mer än 80 listade fyrar i Norge, många av vilka erbjuder övernattning. Populära fyrar är till exempel Kråkenes fyr, Homborsund Lighthouse och Kvanhovden Lighthouse.

2. Lär dig att surfa
Norges stränder är populära tillhåll för surfare och här finns många möjligheter att testa för nybörjare. Platser som Lofoten, Jæren och Stavanger är hem åt många surfälskare. Vågorna brukar vara som snällast på sommaren och tidigt på hösten, så det är en bra tid för nybörjare. Flera hotell erbjuder surfpaket som inkluderar boende.

3. Vandra en klassisk led
Besseggen är en bergskam i östra delen av Jotunheimen mellan sjöarna Gjende och Bessvatnet. Det är en av landets mest klassiska vandringar och den står flertalet bucket lists. Den strålande utsikten är väl värd flåset och de ömma musklerna. Att vandra Besseggen tar bara en dag i anspråk och den är enkel att nå.

4. SPA mitt i naturen I natursköna
Norge är man experter på att alltid ta till vara på det mäktiga landskapet. Så även på landets SPA-faciliteter. Skäm bort dig med behandlingar och massage i en elegant miljö, ät god mat och koppla av i den vackra naturen. Många SPA ligger vid hav, höga berg eller långa stränder, vilket gör dem till bra utgångspunkter för naturupplevelser. Kolla exempelvis in Roemskog Spa & Resort, Frafjord Spa & Overnatting och hotell Alexandria.

5. Upptäck djurlivet
Som Lonely Planet har sagt, Norge har blivit en tillflyktsort för något av Europas mest spännande djurliv.Det finns allsköns safaris som du kan följa med på. Vad sägs om att fiska kungskrabba i Finnmark, se de lurviga myskoxarna i Dovrefjell eller spana på valar i Vesterålen? Här finns det gott om kaskelot och med lite tur får man även se grindval, vikval, knölval, delfiner och späckhuggare. Det finns också flera skyddade öar som är populära resmål för fågelskådare, till exempel Vegaöarna i Nord-Norge eller Runde i väst.

6. Kulinariska höjdpunkter
Norge har växlat upp som ett land med mycket att erbjuda i matväg. Lokalproducerade delikatesser upptäcker du allra bäst på någon av landets gemytliga gårdar, som ofta erbjuder både logi, mat och försäljning. Restauranger och hotell på landsbygd och i städer fokuserar idag på det närproducerade. Det kan handla om öl som bryggs i hotellets källare eller ost från en gård som ligger alldeles runt hörnet.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login