Resa | Nordic Sea Winery besöksmål för vin och matintresserade

Av den 5 april, 2015

Har du besökt Nordic Sea Winery i Simrishamn? Om inte tycker vi att du borde göra det.

Nordic Sea Winery är en av Europas mest moderna vinanläggningar och ensamt i dess slag i Sverige. Sedan 2014 har vineriet dessutom öppet för allmänheten med möjlighet att följa vinproduktionen från druva till färdigt vin.

Nordic Sea Winery – Ett spännande besöksmål
Sommaren 2014 öppnade Nordic Sea Winery för allmänheten. Besökarna kan följa vinproduktionen och lära sig allt från hur druvorna skördas till det att vinerna buteljeras. Sedan starten har Nordic Sea Winery guidat 7 000 besökare genom vineriet, vinodlingar och ekfatskällare och därefter avslutat med vinprovning. På Nordic Sea Winery finns en vinbar och restaurang där man kan njuta av vin och mat. Sedan starten har vi också haft både bröllop, företagsevenemang och stora events.

Allt om Vin tilldelade i höstas hederspris till Nordic Sea Winery för att på ett ”innovativt, kreativt och pedagogiskt sätt ha skapat ett besöksmål av världsklass i Sveriges Toscana” och vinjournalisten Bengt-Göran Kronstam uppmanar till besök:

”Har ni inte varit på Nordic Sea Winery i Simrishamn ska ni definitivt se till att komma ner. Äntligen har vin-Sverige fått ett riktigt besöksmål som har gjort sådan succé att man redan planerar en utvidgning.”

Detta händer på Nordic Sea Winery 2015
Många besökare väntas till Nordic Sea Winery under 2015. Ett axplock av våra aktiviteter:
Guidad visning av ekfatshallen, vineriet, vingården med vinprovning och en tillhörande meny. Maten baseras på säsongens råvaror och är komponerad vår egen köksmästare
Jazzkvällar på vineriet med vin och mat
Konstnärsprojekt med ekfat målade av lokala konstnärer som auktioneras ut till förmån för välgörenhet
Vinprovningar med producenter
Särskilda menyer och aktiviteter vid högtider
Bakgrund Nordic Sea Winery

2008 startade Oenoforosgruppen Nordic Sea Winery i Simrishamn. Vineriet är en av Europas mest moderna vinanläggningar. På Nordic Sea Winery produceras några av Systembolagets mest sålda viner, däribland några av Sveriges mest kända varumärken som Mauro, Il Conte, Raccolto, Umbala och Zumbali. Många av vinerna exporteras till ett tjugotal länder. Druvorna till vinet plockas runt om i världen och jäser på satellitvinerier för att sedan skeppas till Nordic Sea Winery där vinerna förädlas, lagras och buteljeras innan de tappas på flaska eller box.

”Genom att flytta slutproduktionen av vin från olika platser i världen till Sverige skapas större möjlighet att kontrollera kvaliteten genom hela produktionskedjan, från val av druva till slutprodukt. Dessutom skapas stora miljövinster samt lokala arbetstillfällen”, berättar Takis Soldatos, entreprenör, vinkreatör och VD inom Oenoforosgruppen.

Några roliga detaljer:
Gatan där Nordic Sea Winery ligger heter Vingatan. Detta är ingen slump. Simrishamns Kommun lät ändra från Fabriksgatan till Vingatan då detta var mer passande

Showroom på Nordic Sea Winery har en rund form inspirerad från de ekfat som vin ofta lagras i
På Nordic Sea Winery finns en nyplanterad vingård med 25 olika druvsorter. Första skörd beräknas sked under 2015 och första produktion under 2016
Sedan juni 2014 har Nordic Sea Winery haft 7 000 besökare

Utmärkelser till Nordic Sea Winery:
Nominerad i restaurangguiden White Guide – mars 2015
Hederspris Allt om Vin – december 2014
Simrishamns Kommuns Arkitekturpris – 10 oktober 2014

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login