Resa | Mobil underhållning får föräldrar att skapa lugn på sommarresan

Av den 23 juni, 2015

Mobil underhållning får föräldrar att skapa lugn på sommarresan, 3 av 4 låter sina barn titta på mobil, dator eller läsplatta under resan.

En allt större del av barns underhållningskonsumtion sker idag digitalt – och det är en vana svenska föräldrar tänker uppmuntra inte minst under sommarens olika resor. Hela 77 procent kommer att låta sina barn titta på underhållning via mobil, dator eller läsplatta för att få en lugn bil-, tåg- eller flygresa i sommar. Var tredje förälder uppger att resan blir jobbig utan digital underhållning. Det visar en färsk Sifo-undersökning från Viaplay.

I Sverige är digital underhållning idag en självklarhet för de flesta barn. 92 procent av föräldrarna till barn mellan 0 och 10 år uppger att deras barn regelbundet tittar på streamingtjänster som Youtube, prenumerationstjänster som Viaplay och gratis play-tjänster. Men under sommaren – i situationer där internet är begränsat av olika anledningar – kan det bli svårare att låta barnen ta den vanan för givet.

För dem som är på resa genom Sverige eller spenderar semestern någonstans där det är dålig täckning kan den internetbaserade underhållningen bli både kostsam och svårtillgänglig. Än värre är det utomlands med höga roamingavgifter och wifi-nät med långsam uppkoppling. Bäst är att ladda ner underhållningen innan resan så att man slipper vara beroende av nätet, kommenterar Louise Wachtmeister, kommunikationschef på Viaplay/MTGx.

Trots att en majoritet av föräldrarna låter sina barn se på underhållning på resan är var fjärde inställd på att resandet i sommar kommer att bli jobbigt. 34 procent av de som uppger detta har små barn i åldern 0-3 år. 33 procent menar att resan blir jobbig om barnen inte får tillgång till digital underhållning.

Fakta från undersökningen
92 % uppger att deras barn ser på olika streamingtjänster varje månad.
77 % låter sina barn titta på underhållning på resan.
79 % av männen låter sina barn titta på underhållning på resan mot 73 % av kvinnorna.
69 % av de med små barn (0-3 år) låter sina barn titta på underhållning på resan. För de med större barn är motsvarande siffra 80 %.
23 % tycker att resan med barn är jobbig.
34 % av de med små barn (0-3 år) tycker att resan är jobbig
33 % uppger att resan blir jobbigare om barnen inte får tillgång till digital underhållning på resan.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login