Resa | Megashopping lockar allt fler turister

Av den 26 januari, 2016

Shopping blir allt mer populärt på resan och turisterna vallfärdar till de gigantiska shoppinggalleriorna världen över, inte minst i Asien.

Just nu är det shoppinghysteri i Dubai, där den årliga Dubai Shopping Festival äger rum under januari – med upp till 75 procent rabatt på märkesvaror. Under januari månad har svenskarnas bokningar till Dubai ökat med 17 procent jämfört med samma tid i fjol. Förutom shopping är det sol och bad som lockar i metropolen.

I Sverige reser turister till Gekås i Ullared för att shoppa och nyligen öppnade Skandinaviens största shoppingcenter i Solna. Ändå ligger dessa shoppingcenter i lä jämfört med giganterna i Asien, dit turister vallfärdar för att shoppa. Så även svenskar som är ute och reser.

–  Shopping under resan har generellt blivit viktigare för svenskar. Även för de som inte är shoppingsugna har världens största shoppingcenter något att erbjuda, allt från sandstränder och skidbackar till isrinkar och underhållning, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket.

Dubai har på senare år växt fram som en av de största shoppingstäderna i världen. I Dubai finns världens största shoppingcenter, Dubai Mall, med 1200 butiker, 22 biosalonger, Dubai Aquarium, hockeyrink och nöjespark. Det finns ingen hejd på shoppingen i Dubai.

När svenska affärer satsar på annandagsrea lyses hela Dubai upp i en hel månad. Då äger Dubai Shopping Festival rum med modeshower, musik och upp till 75 procent rabatt på många märkesvaror. I fjol ökade resandet till Dubai från Sverige med nästan 30 procent. I år fortsätter den uppåtgående trenden och i januari, den stora shoppingmånaden, ökade resandet dit med 17 procent.

– Vid sidan av sol och bad och spektakulära attraktioner är det de gigantiska shoppingcentren som lockar svenska turister i Dubai.

Ett annat land i Asien som satsar stort på shoppingturism är Malaysia. Här ordnas shoppingfestivalen Malaysian Mega Sales Carnival varje sommar för att locka turister till landet.

Västvärlden ligger i lä jämfört med de asiatiska giganterna, och det största shoppingcentret utanför Asien kommer först på 14:e plats, Mall of America i Minnesota.

Ticket tipsar – 5 megastora shoppingcenter där du kan ägna dig åt megashopping
Dubai Mall, Dubai (1,2 miljoner kvadratmeter)
I Dubai Mall finns över 1 200 butiker, allt från lyx till lågpris. Men Dubai Mall är mycket mer än ett shoppingcenter. Här finns 120 restauranger och cafeer, 22 biodukar, Dubai Aquarium, en hockeyrink och nöjespark.

Central World, Bangkok, Thailand (550 000 kvm)
Central World består inte bara av affärer även av hotell och kontor, vilket gör det möjligt att handla, arbeta och bo på ett och samma ställe.

SM Megamall, Manilla, Filippinerna (506 000 kvm)
Filippinernas största shoppingscenter heter SM Megamall och här finns 1220 affärer av olika slag. Shoppingcentret består av två olika byggnader sammanlänkade av en bro.

Utama, Kuala Lumpur, Malaysia (455 000 kvm)
På Utama shoppingcenter kan du shoppa på sex våningar och när du tröttnat på detta kan du istället prova på Asiens största klättervägg, dykskola, bowling eller träna på shoppingscentrets fitness center.

Mall of America, Minnesota, USA (390 000 kvm)
Mall of America, som öppnade 1992, är fortfarande det största shoppingcentret i USA med 40 miljoner besökare årligen. Här finns över 500 affärer, restauranger och ett nöjesfält.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login