Resa | Mat är den nya semestersouveniren

Av den 8 augusti, 2016

Kläder, skor och lokalt hantverk i all ära. De populäraste souvenirerna som svenskarna tar med sig hem från utlandsresan är ätbara. Ost, oliver och kryddor är några av de vanligaste varorna som packas med i resväskan för att sedan njutas på hemmaplan.

I Sverige säljs kokböcker som aldrig förr och på TV sänds det ena matprogrammet efter det andra. Även under semestern märks vårt stora intresse för mat och matlagning, då det köps mat och kryddor som packas ner för att sätta extra piff på maten hemma.

– Svenskarna har tagit såväl det asiatiska köket som Medelhavsmaten till sig. Även jag tycker om att köpa chili, citrongräs och andra kryddor med mig hem från Thailand och olivolja från Medelhavsländerna. Stark mat är betydligt vanligare i det svenska köket idag än förr, liksom de exotiska smakerna, säger Magdalena Öhrn, informationschef Ving.

Svenskarna smak for den exotiska och starkare maten har även gjort att Vings eget flygbolag, Thomas Cook Airlines Scandinavia, numera kan servera mat som är betydligt mer kryddad än den var för bara 10 år sedan.

– Nu används en rad kryddor i flygmaten vilket gör den betydligt mer smakrik än tidigare. Det är inte minst viktigt eftersom maten mister runt 10-15 procent av smaken på 10 000 meters höjd,säger Magdalena Öhrn, informationschef Ving.

Vilka matvanor är det då som turisterna tar med sig hem efter semestern?
Vings guider på resmålen kan ge svaren på vad som oftast packas ner i väskan.

Bulgarien: Rosa champagne
Cypern: Halloumi-ost
Italien: Citronlikör
Kanarieöarna: Mojo-sås som passar till öarnas speciella saltkokta potatis
Kreta: Oliver
Mallorca: Manchego-ost och olika typer av skinka.
Rhodos: Oliver
Thailand: En rad kryddor, inte minst chili
Turkiet: Kryddor och olika typer av nötter

Ett tips är att kontrollera tullreglerna innan inköpen görs. Från t.ex. Fjärran östern finns en rad restriktioner och som mest får två liter olivolja packas ner i väskan, med hänsyn till flygsäkerheten.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login