Resa | Idre Fjäll vill erbjuda Nordens mest lekfulla cykelupplevelse för hela familjen

Av den 30 maj, 2016

Idre Fjäll har satsat mycket på cykelupplevelsen de senaste åren. Inspirationen till cykellederna har hämtats från cykelparker i USA och trail centers i Wales och Skottland. Till sommaren fortsätter man sin cykelsatsning med fler anlagda Cross country leder, nya teknikområden, fler cykelprogram och utökad service för cyklister.

Under sommaren kommer det öppnas ytterligare 4 km leder. Inget material har tagits till platsen utan man har använt det som finns i naturen och designat utifrån terrängen. Här finns också ett övningsområde , en Skills Area som är en lekpark för cyklar med stockar att balansera på, hopp, dropp och velodromsvängar. Genom lek och skoj lär man sig bli en bättre cyklist, och det är just lekfullheten som Idre Fjäll vill åt.

Det ska bli ett pirr i magen men inte mer, för det räcker gott för att man ska få den där “Jag Kan”- känslan, säger Fredrik Jelk, Sportchef och ansvarig för cykelprojektet på Idre Fjäll.

En av sommarens nyheter blir en multiled upp till Osttoppen för cyklister, ryttare och vandrare. Leden blir enkelriktad för cyklister och kommer vara 1,4 km lång. Den startar vid Skills area och går via Nord upp till Osttoppen där man får en fantastisk utsikt mot fjället Städjan och bäcken Brunna som slingar sig i dalen nedan. Det blir även en utsiktsplats med bänkar på vägen upp.

Vid barnområdet i Väst gör Idre Fjäll en lite bredare och flackare led. Det blir stora velodromkurvor och små drops som det går fint att cykla bredvid. För de yngsta cyklisterna görs en ny kortare led vid Skills area. Den kommer bli ganska slingrig, innehålla rollers, träbroar mm men vara lagom utmanande för de yngsta.

Vårt fortsatta fokus ligger på familjen, att alla ska få en rolig upplevelse på våra leder i fjällmiljö, säger Fredrik Jelk.

För den som vill få ut ännu mer av sitt besök finns ett antal olika cykelprogram flera dagar i veckan, där utbildade coacher lär ut hur man bromsar mer effektivt, hur en kurva tas på rätt sätt och mycket mer. Allt för att höja cykelupplevelsen och hjälpa besökarna att nå nästa nivå med sin cykling. Två cykelprogram som tillkommer i sommarens utbud är Idre Fjäll Cross Country 2.0 och Go Jump.

Idre Fjäll Cross Country 2.0 vänder sig till dem som har tidigare erfarenhet av mountainbikecykling och Go Jump är ett introduktionsprogram till hopp med cykel. Sedan tidigare finns introduktionsprogrammet Cross Country 1.0 och Girls Ride Out, ett cykelprogram bara för tjejer.

För att förenkla och förbättra helhetsupplevelsen för alla cyklister sätter Idre Fjäll även upp servicestationer på utvalda platser utefter cykellederna där gästerna själva kan fixa lättare reparationer.

Idre Fjälls cykelleder graderas utifrån lutning och utmaningsnivå, från grönt till svart, på samma sätt som skidbackarna.

Vi har framförallt skapat medelsvåra blåa och lätta gröna leder, för att det ska fungera för en familj. Här åker jag med min sjuårige son och med min mamma som är 62 år. Vi alla älskar det och det är upp till var och en att sätta ribban för vad man klarar. Det är det som gör det till den perfekta familjeupplevelsen, avslutar Fredrik Jelk.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login