Resa hemifrån: virtuella guidade rundturer

Av den 27 april, 2020

Istället för att resa fysiskt till Transsylvanien och andra spännande ställen runt omkring Donauområdet, erbjuder resebyrån Experience Transylvania virtuella guidade rundturer, så länge det inte går att resa på riktigt. Från Draculas Slott till Svarta Havet och från Donaudeltat till Budapest och Wien försöker de svensktalande reseledarna Nora och Gloria ersätta den ombokade rundresan eller kryssningen.

Att resa hemifrån är både tryggt och spännande. Självklart är det inte samma som att fysiskt uppleva nya kulturer och nya ställen, men det är en bra mental förberedelse för den tiden då man kan röra sig fritt i världen igen. Dessutom är det en härlig hemmaaktivitet under denna tid med minskat socialt och kulturellt liv.

”Resa hemifrån”-serien äger rum sedan den 25 mars i år, på Experience Transylvanias hemmastudio, som en videokonferens, med nya avsnitt varje onsdag. De svensktalande reseledarna Nora Vintila, på plats i Transsylvanien, och Gloria Andersson från kontoret i Sverige, tar de virtuella resenärerna på spännande besök via bilder, musik, smakupplevelser och personliga berättelser. Från Draculas Transsylvanien, till de häpnadsväckande spetsiga klipporna i Karpaterna, och vidare på Donau genom den Habsburgska glanstiden, genom att passera praktfulla och spännande huvudstäder som Bukarest, Budapest, Bratislava och Wien, upptäcker man fantastiska ställen och storyn, genom en virtuell resa. Många av dessa ställen fascinerar den svenska resenären med sin fortfarande oupptäckta kultur. Järnridån har länge hållit denna del av Europa dold, och även efter 1989 finns det rikligt med outforskade platser och kulturer i detta område.

”Att resa hemifrån, det är något vi gjorde även innan vi var tvungna att stanna hemma”, säger reseledare och resebyrågrundare Gloria Andersson. ”Förberedelsen inför resan, inte bara i form av att packa resväskan och fixa med passet, är den mentala förberedelsen på en ny kulturell upplevelse. Detta gjorde vi även innan coronapandemin, genom att bjuda på evenemang med rumänsk mat, dryck och musik från resmålet. Nu kan vi inte träffas, men vi har ordnat så att vid några tillfällen våra resenärer kunde beställa mat från rumänska restaurangen Casa de Piatra i Gamla Stan, vi har introducerad våra resenärer i rumänsk klassisk musik, och vi har i allmänhet delat av vår personliga kultur med våra lyssnare och tittare, som har blivit våra virtuella resenärer.”

De mest uppskattade avsnitten i ”Resa hemifrån”-serien har hittills handlat om livet i Rumänien under kommunistiska diktaturen, rumänska påsktraditioner, sanningen bakom myten om Dracula och ”kungen som lurade Hitler”. 

Kommande resor hemifrån förbereder ämnen som: ett besök på diktator Ceausescus privatresidens, en vandring i Karpaterna tillsammans med en fåraherde, en berättelse om tysk-saxiska folket i Transsylvanien, och en musikkryssning på Donau med tonsättare som Mozart, Strauss och Liszt.

Mer information här » https://transylvania.se/se/

Resa | Resa hemifrån: virtuella guidade rundturer
Örebroguiden

Källa Experience Transylvania

You must be logged in to post a comment Login