Resa | Här är platserna du inte vill missa under bilsemestern i Europa

Av den 11 juli, 2016

Möjligheten att besöka platser som annars är svåra att ta sig till är den främsta anledningen till att många åker på bilsemester i sommar. Det uppger mer än fyra av tio respondenter i en undersökning som genomförts i fem länder, där Sverige är ett av dem.

Populärast att besöka under bilsemestern är historiska platser, naturupplevelser och stränder. Baserat på resultatet listar Stena Line här några tips på platser som man inte vill missa och som definitivt underlättar att besöka med bil.

För den som vill uppleva mycket på en och samma resa är bilsemester ett utmärkt alternativ. Något som också bekräftas av en omfattande undersökning Stena Line låtit göra i Sverige, Storbritannien, Irland, Tyskland och Polen. När det kommer till vad man vill göra under bilsemestern är de svarande i samtliga länder eniga. Historiska platser och underverk, naturupplevelser samt stränder hamnar nämligen i topp i samtliga länder. Därefter skiljer det sig en del då svenskar och tyskar föredrar shopping medan britterna, irländarna och polackerna planerar att besöka slott.

Platserna som toppar i samtliga länder medför vanligtvis ingen stor kostnad för biljetter eller inträden som andra aktiviteter. I vår undersökning kan vi också se att få planerar att spendera mest pengar på just nöje. I Sverige, Storbritannien och Irland är det endast en av tio som uppger det, men i Polen och Tyskland är siffran lite högre, säger Jari Virtanen, chef för Stena Lines reseverksamhet.

Stena Line tipsar: platserna du inte vill missa under bilsemestern i Europa

Historiska platser och underverk:

  • Lourdes (Frankrike): Stad med 16 000 invånare som lockar flera miljoner människor varje år. För 150 år sedan fick en flicka vid namn Bernadette heliga uppenbarelser av jungfru Maria. På plats dricker man av källans vatten samt tvättar sig i det.
  • Slottet Bran (Rumänien): Gillar du skräckfilmer och specifikt Dracula? Då måste du besöka detta slott beläget mitt i Rumänien. Det är där det sägs att greve Dracula bodde på mitten av 1400-talet.

Naturupplevelser

  • Nationalparken Plitvicesjöarna (Kroatien): Nationalpark som blev ett världsarv 1979. I parken kan man hitta en av de äldsta skogarna i Europa.
  • Dune du Pilat (Frankrike): Sydväst om Bordeaux finns Europas största sanddyn som är enastående 3 kilometer lång, 500 meter bred och 105 meter hög.

Stränder

  • Praia da Marinha (Portugal): Stranden är framförallt känd för sina dramatiska klippor och fina vattenkvalité. Platsen har ofta varit med på reklambilder och blivit omnämnd på flera topplistor.
  • Tarifa (Spanien): Kilometerlång vit strand, känd bland vind- och kitesurfare.

Om undersökningen: Riksrepresentativ undersökning utförd av Norm i mars 2016. Undersökningen genomfördes i Sverige, Storbritannien, Irland, Tyskland och Polen med

1 000 personer i varje land, i åldrarna 18-65 år som svarade på frågorna via en webbpanel.

Vilka av följande aktiviteter och platser planerar du att besöka under din bilsemester?

Totalt

Naturupplevelser

49 %

Historiska platser/underverk

43 %

Stränder

41 %

Shopping

39 %

Restauranger utanför stan

30 %

Museum

27 %

Slott

24 %

Vingårdar

19 %

Nöjesfält

18 %

Djurparker

17 %

Festivaler/konserter

11 %

Sport- och idrottsarrangemang

7 %

Vet ej

15 %

Annat

3 %

Vad planerar du att spendera mest pengar på under bilsemestern?

Totalt

Boende

25 %

Mat och dryck

22 %

Bil och bränsle

17 %

Nöje

11 %

Shopping

5 %

Vet ej

19 %

Annat

1 %

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login