Resa | Grekland är sommarens storfavorit

Av den 1 april, 2016

Efter förra sommarens väderbesvikelse i Sverige är det många som planerar att solsäkra årets semester med en utlandsresa. I år lockar Grekland mer än någonsin visar Airtours Resekompass, en undersökning som drygt 2500 av Airtours kunder medverkat i. Den populäraste destinationen i Grekland är Kreta, tätt följt av Zakynthos.

Som semesterresmål har Grekland länge legat svenskarna varmt om hjärtat och enligt Airtours Resekompass är det fortfarande en storfavorit. Hela 43 procent uppger att Grekland är landet man allra helst åker till på en sol- och badresa i sommar.

Fantastiska sandstränder, solsäkert, underbar mat och spännande världsarv. Troligtvis är det några av anledningarna till att den grekiska övärlden lockar så många. Att Grekland är så eftertraktat den här sommaren kan delvis bero på att många valde bort resmålet förra året på grund av osäkerheten kring landets valuta. 

 – Det är roligt att se att de mindre öarna Karpathos, Samos och Thassos hamnar på topp fem-listan av populäraste greklansöarna att besöka. De är mindre exploaterade än vad de stora destinationerna är. Den som vill ha sandstränder, tavernor och korallblått medelhav lite mer för sig själv ska definitivt åka till någon av småöarna, säger Stefan Chatzopoulos.

Säkerhet och prisnivå viktigt vid val av resmål
Airtours Resekompass visar att hela 58 procent tycker att det allra viktigaste när man väljer destination för en sol- och badresa är att resmålet känns tryggt och säkert. Många styrs även av plånboken då 37 procent har svarat att det är just prisnivån i landet som är avgörande för val av resa.

Grekland är förhållandevis plånboksvänligt till skillnad från många andra länder i Europa, vilket kan bidra till att många gärna åker just dit, säger Stefan Chatzopoulos. 

Populäraste Greklandsöarna – hit vill svenskarna helst resa:

  • 1.Kreta 15 %
  • 2.Zakynthos 13 %
  • 3.Karpathos 11 %
  • 4.Samos 9 %
  • 5.Thassos 7 %

Om undersökningen: I Airtours kundundersökning Resekompassen har 2482 av Airtours kunder svarat på frågor om sol- och badsemester samt olika resvanor genom en webbenkät. Undersökningen genomfördes mellan den 12/2 och 6/3 2016.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login