Resa | Efterlängtad strutskläckning

Av den 31 augusti, 2016

För första gången någonsin har det kläckts strutsägg på naturlig väg ute i anläggningen i Safariparken på Kolmården.

Målet är att djuren ska föda upp sina ungar och bedriva ungvårdnad på ett så naturligt sätt som möjligt i djurparken. Strutsarna har fått ett område med rejält med sand där de gräver sitt bo och som hålls rent och fräscht. I övrigt låter vi dem sköta sig själva och i år gick det vägen, berättar en nöjd Lovisa Häggström, zoologisk chef på Kolmården.

Struts-kullen på Kolmården föddes i mitten av juni efter att tuppen och hans tre hönor hjälpts åt att ruva på äggen i 42 dygn. Många gånger lägger honorna sina ägg i flera olika bon. Resultat blir att i varje bo finns ofta ägg från flera olika hönor. Hönan som ruvar i det specifika boet har oftast sina egna ägg i mitten av boet.

Nu har ungarna hunnit växa till sig lite, men de vuxna djuren i gruppen spelar fortfarande en stor roll för de unga fåglarna. Det är fantastiskt kul att se hur vi lyckats med strutsarna i år, säger Lovisa Häggström.

Strutsen är världens största fågel och äggen väger ca 1,5 kg/st och innehåller djurvärldens största cell. Men i jämförelse med honans vikt är det ett av de minsta äggen i fågelvärlden. Skalet är tjockt och starkt för att inte gå sönder när strutsen ruvar äggen. På Kolmården kan du titta närmare på strutsarna och deras ungar från linbanan Safari.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login