Resa | Direktflyg viktigare än pris – när svensken bokar flyg

Av den 2 januari, 2016

6 av 10 svenskar prioriterar bekvämlighet framför billigt pris vid flygbokningar.

Priset på flygbiljetter är inte det viktigaste när svenskar bokar flygresor. Istället prioriterar de att resa smidigt och allra viktgast är direktflyg till resmålet. Det visar Tickets Novus-undersökning. Bara 13 procent uppger att priset är viktigast, medan hela 64 procent prioriterar smidighet.

Många svenskar ägnar mycket tid på att leta billiga flygbiljetter. Men när allt kommer omkring prioriterar svensken ändå smidighet på resan när de väl ska boka.

Priset kommer i andra hand när svensken bokar resa. I stället är många beredda att betala lite extra för att slippa byten, väntetid på flygplatser och att åka långa vägar till och från flygplatser, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig Ticket Privatresor.

Hela 64 procent av svenskarna tycker att smidighet är viktigaste parametern vid bokning av flygresa. Av dessa tycker flest, 34 procent, att direktflyg är viktigast. 16 procent tycker att korta väntetider vid byten är viktigast och 12 procent att det finns lokala avgångar nära hemorten. Att flyget går till en huvudflygplats är inte lika viktigt, 2 procent.

Att hitta smidigaste resan i resedjungeln är inte alltid en lätt uppgift. Tickets resesäljare upplever att allt fler vänder sig till dem för att leta fram de smartaste lösningarna och resvägarna för att få en bekväm resa istället för att ägna timmar åt att leta själva.

Trenden är, enligt våra resesäljare, att många är beredda att betala några tusenlappar extra för att till exempel åka direktflyg eller för att åka från en lokal flygplats. Vilka resmål som finns från lokala flygplatsen styr också många gånger valet av destination, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Stor skillnad i ålder

Ju yngre resenärerna är desto viktigare är priset och desto mindre roll spelar smidigheten. Bland de som är mellan 18 och 29 år tycker 26 procent att priset är viktigast vid bokning, att jämföra med 13 procent för alla svenskar. Fortfarande är dock smidighet viktigast, vilket 54 procent av de yngre uppger.

Unga har sällan samma ekonomiska situation och är därför mer prismedvetna än de äldre. De över 50 år är mest bekväma av sig och mer benägna att betala lite extra för att kunna resa på ett smidigt och enkelt sätt, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Vilken av följande parametrar är viktigast för dig när du ska boka flyg för en privatresa?

  1. Att det finns direktflyg till resmålet, 34 procent
  2. Att väntetider vid ev byten/mellanlandningar är korta, 16 procent
  3. Att biljetten är så billig som möjligt, oavsett restid, 13 procent
  4. Att det finns lokala avgångar från flygplats nära min hemort, 12 procent
  5. Vilket flygbolag jag reser med, 12 procent
  6. Att flyget går till en huvudflygplats, 3 procent
  7. Annat, 3 procent
  8. Inget av ovanstående, 8 procent

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login