Resa | Billigaste matkassen hittar du på Mallorca

Av den 4 augusti, 2016

I sommar byter närmare 390 000 svenskar ut den kalla och regniga svenska sommaren mot en resa med Ving till sol och värme. De allra flesta väljer att bo i lägenhet med möjlighet att själva laga till en del av semestermaten. Att botanisera i de lokala mataffärerna är spännande och kan även spara pengar till andra nöjen.

Ving bad sina egna guider att handla en matkasse med samma innehåll, på åtta populära resmål.

–När vi jämför priserna kan vi konstatera att det är betydligt billigare att göra sina inköp ute på våra resmål än i en matvaruaffär i Sverige. Dessutom är det roligt att prova på lokala råvaror och se vad man kan trolla fram i köket, säger Magdalena Öhrn, informationschef Ving.

Spanien överraskade positivt med de lägsta priserna på dagligvaror. De utvalda varorna i korgen, som i Sverige kostar 195 kronor hamnar drygt 35 procent lägre i pris på Mallorca, där man för samma varor får betala motsvarande 144 kronor. Priserna hålls nere av den låga momsen som endast är 4 procent på många basvaror i Spanien.

Så här mycket kostar en matkasse på några av Vings populäraste resmål:
Mallorca, Spanien – 144 kr.
Sunny Beach, Bulgarien – 168 kr.
Madeira, Portugal – 181 kr.
Gran Canaria, Spanien – 193 kr
Phuket, Thailand – 196 kr.
Alanya, Turkiet – 212 kr.
Cypern – 253 kr.
Rhodos, Grekland – 287 kr.

Motsvarande kasse kostar i Sverige 195 kronor.

Varorna i korgen var: Smör (225 gram), 2 x 1,5 liter Coca Cola, 6 ägg, 6 folköl (33 cl), Nutella (200 gram), tonfisk i vatten (200 gram), Heinz ketchup (570 gram), ett kilo tomater, en stor gurka och en liter mjölk.

Inköpen på resmålen gjordes i flera fall i matvaruaffärer som ligger i, eller mycket nära, turistområdena. Vill man spara ytterligare pengar är det en bra idé att göra sina inköp i samma affärer som lokalbefolkningen. Det kan skilja så mycket som 20 procent mellan en mataffär i hotellområdet jämfört med ett storköp strax utanför centrum.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login