Resa | Bättre flygresor med separata toaletter

Av den 13 augusti, 2016

Separata dam- och herrtoaletter, kan det vara något? Absolut om man frågar finska resenärer. Danskarna är däremot av helt motsatt åsikt. Men separata flygplanstoaletter är kanske inte så långt bort som man kan tro.

I juli gick flygplanstillverkaren Airbus ut med nyheten om att vara först med att ersätta en del av toaletterna ombord på flygplanen med separata pissoarer och enligt en undersökning* från onlineresebyrån Travellink är åtminstone finska kunder positiva till separata dam- och herrtoaletter.

Enligt enkäten vill mer än hälften av de finländska resernärerna ha separata dam- och herrtoaletter på flygen och mer än en fjärdedel av respondenterna undrar varför det inte har funnits damrum på flygen tidigare. Nästan lika många tror att detta kan leda till att toaletterna hålls renare. Omkring en tredjedel av de finländska resenärerna ser inget behov av separata toaletter och en av tio anser att det är en dålig idé.

Vissa lågprisbolag har också föreslagit en separat avgift för att besöka toan. Sju av tio finländare anser att det är ett skrattretande alternativ och är beredda att bojkotta flygbolag som tar betalt för toalettbesök. Tre av tio är positiva till toaavgift i hopp om att det skulle ha positiva följder. 16 procent av respondenterna skulle gärna betala en liten avgift om det leder till att toaletterna hålls snyggare.

Sju procent av respondenterna tror att avgiften kan förkorta toaköerna och leda till att folk inte går på toa lika ofta. Fem procent av resenärerna anser att det är okej att alla offentliga toaletter innebär en avgift.

I Norden är det särskilt finländarna som har mest att önska för toabesöken ombord på flygen. Tanken om separata dam- och herrtoaletter får mest stöd i Finland. Säger Anna Nilsson, projektledare på Travellink.

Finländarna är även de som är mest för en avgift för toabesöket och tror att det kan ge renare toaletter och kortare köer. Danskarna har helt motsatta åsikter, tre av fyra anser att pissoarer är en dålig idé. Nästan nio av tio danskar är inte heller beredda att betala extra för toabesöket, säger Anna Nilsson.

5 fakta

1. Ja! 51,2 % anser att det är en god idé att ha separata dam- och herrtoaletter i flygplanen.

2. 26,3% undrar varför man inte tidigare har haft separata toaletter på flygplanen.

3. 24 % tror att separata toaletter på flygplanen skulle vara renare än i nuläget.

4. 1 % skulle aldrig i livet kunna tänka sig att betala för toalettbesöket

5. 16 % kan tänka sig en avgift om detta skulle leda till att toaletterna hålls renare.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login