Resa | 6 äventyrliga sommartips i Nordland

Av den 12 juni, 2016

I området kring polcirkeln finns en av Norges vackraste regioner – Nordland som rymmer fjäll och fjordar, midnattssol och äventyr. Här kommer sex äventyrliga tips för sommaren.

Nordland är känt för sina bergsformationer och sin vackra kustlinje. Här finns vacker natur, kultur och kustliv. Och äventyret är nära – från Sverige nås området enkelt med SAS direktlinje mellan Stockholm och knutpunkten Bodø. Direktflyget tar bara en och en halv timme.

1. Kystriksveien och Helgeland
Söderut från Bodø finns Kystriksveien med Norges största skärgård. Kustvägen sträcker sig genom Helgeland, ända ner till Steinkjer, och utmed de 650 kilometrarna finns många intressanta platser att upptäcka – från världsarvet Vegaøyene, Norges näst största glaciär Svartisen, världens starkaste malström Saltstraumen till hålet i det säregna fjället Torghatten. Kystriksveien går att uppleva i bil eller med cykel och kan kombineras med en ö-luff.

2. Lofoten
Nordväst om Bodø ligger Lofoten med unika naturupplevelser, traditionsrika fiskeläger, fågelberg, kritvita stränder och smaragdgröna vikar, men också små samhällen med konstgallerier, kultur och träkyrkor.

3. Valarna i Vesterålen
Precis norr om Lofoten ligger Vesterålen. Ingen annanstans längs den norska kusten är kontinentalsockeln så nära fastlandet som här och då området dessutom är mycket näringsrikt går det att se späckhuggare, knölvalar och grindvalar, liksom den stora kaskelott-valen, här.

4. Narvik
Från Narvik är det nära till äventyrliga aktiviteter och utflykter för hela familjen. Här är det möjligt att bestiga nationalfjället Stetind och vandra den gamla rallarvägen. Här ligger också världens nordligaste djurpark, Polar Park, där till exempel björn, varg, myskoxar och fjällrävar lever i några av världens största viltreservat.

5. Bodø
Bodø är mer än bara en knutpunkt. Staden fyller i år 200 år vilket firas under hela året med olika evenemang – allt ifrån konstutställningar, barnkulturfestival och kulturnatt till brasiliansk karneval och cykeltävlingar. Bodø står också som värd för den årligen återkommande yoga-festivalen Arctic Yoga Conference som är världens nordligaste. Och strax utanför Bodø ligger den gamla handelsstaden Kjerringøy som ger en inblick i hur det var att leva i 1800-talets Nordnorge.

6. Golf i midnattssol
Nordland rymmer också flera golfbanor. Lofoten Links och Bodö golfpark är två 18-håls-banor där havet ibland utgör vattenhinder och stränderna fungerar som sandbunkrar.

Direktflyget trafikerar Stockholm Arlanda – Bodø mellan den 26 juni till den 11 augusti.

Resa
Örebroguiden

Helgelandskusten.
Foto: Terje Rakke/Nordic life – Visitnorway.com

You must be logged in to post a comment Login