Resa | 4 av 10 svenskar kan tänka sig ståplats på flyget

Av den 27 september, 2015

I framtidens flyg kan det bli möjligt att flyga på samma sätt som att åka buss – stående! I alla fall om lågprisbolagen får styra. Och svenskarna är inte de som bangar. 37 procent av svenskarna kan tänka sig ståplats på flyget om priser är tillräckligt lågt. De unga är mest sugna, hela 58 procent av dem kan tänka sig att stå på flyget. Det visar resebyrån Tickets Novus-undersökning.

Är ståplats på flyget framtidens melodi? Det vill i alla fall lågkostnadsbolag som irländska Ryanair och kinesiska Spring Air. Även flygplanstillverkarna förbereder sig för nya trenden och till exempel Airbus har registrerat patent på nya sittsäten som tar mindre plats och ger utrymme för fler passagerare. Tanken är att de som kan tänka sig stå ska få betala lägre priser för sina biljetter.

Det finns helt klart ett intresse för ståplatser på flyget på kortare sträckor. Är priset på biljetterna tillräckligt lågt kan hela fyra av tio svenskar tänka sig att denna typ av biljetter. Allra mest sugna är de unga, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsansvarig Ticket Privatresor.

12 procent av svenskarna kan tänka sig ståplats på flygresor på max en timme om priset är halverat. 25 procent är inte främmande för att stå om priset är lågt eller nästan gratis.

Flygplanskabinerna har länge sett ut på samma sätt. Ståstolar på flyget skulle revolutionera sättet att flyga på kortare sträckor. Flygbolagen är optimistiska i sina tidsplaner, men det lär återstå en hel del säkerhetsarbete innan vi kommer kunna boka ståplatser på flyget åt våra kunder, säger Karin Starkman Ahlstedt.

De unga svenskarna är mer sugna på att stå på flyget än de äldre. 58 procent av de unga svenskarna mellan 18 och 29 år kan tänka sig ståplats om priset är tillräckligt lågt, medan bara 19 procent av de mellan 65 och 79 år kan tänka sig det. Män är mer villiga att stå än kvinnor.

Tickets Novus-undersökning

Kan du tänka dig att välja ståplats på flyget på resor som tar minst en timma?

  • Ja, om priset är halverat i förhållande till ordinarie biljettpris 12 procent
  • Ja, men bara om priset är mycket lågt eller nästan gratis 25 procent
  • Nej 57 procent
  • Vet ej 6 procent

Fotnot: Tickets Novus-undersökning omfattar intervjuer med 1117 personer, som är slumpmässigt utvalda med ett riksrepresentativt urval.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login