Resa | 2016-års mest prisvärda resmål

Av den 15 december, 2015

En tajt budget ska inte få stå i vägen för en oförglömlig semester. Resesöksajtenmomondo har listat tolv prisvärda och annorlunda resmål, en för varje månad av det nya året. Urvalet är baserade på prisuppgifter på taxiresor, hotellvistelser, restaurangmåltider och inhemsk öl.

Taxiresor, öl, mat och övernattning på hotell är vanliga kostnader på semestern. Dessa jämförelsepriser ligger till grund för momondos lista för det kommande årets budgetdestinationer. Årets lista erbjuder någonting för alla, och utan att kosta skjortan.

– Vi ser i våra undersökningar att många svenskar planerar sin resa långt i förväg. Vill man även veta vart man skall resa för att få ut mycket av reskassan när det kommer till nöjen och boenden ger årets lista en massa bra tips, säger Robin Eriksson, Sverigechef på momondo.

Här kommer momondos bästa budgetresmål  2016 – månad för månad:

Januari – Antigua, Guatemala
Bland tornande vulkaner i centrala Guatemala ligger den härUNESCO-listade platsendär pastellfasader, koloniala byggnader och ruiner blandas med prunkande grönska. Njut av den majestätiska Catedral de Santiago, grilla marshmallows på Pacaya-vulkanen eller lär dig om de färggranna folkdräkterna från mayakulturen på Nim P’ot. Vad du än väljer kommer det inte att kosta dig en förmögenhet.

Sök billiga flygbiljetter till Antigua eller spana in hotellen!

Februari – Davao City, Filippinerna
Gillar du silkesmjuka stränder, dramatiska berg och gröna landskap är Davao City något för dig. Det torra, friska februarivädret passar perfekt för att uppleva stadens kulturella utbud och goda mat. Se lokala “samurajer” skära upp ananas på Bankerohan Market, smaka på lite färsk kinilaw (en lokal variant på ceviche med gurka och chili), eller prova den (ö)kändadurian-frukten. När du har fått nog av museum och tempel kan du ta en färja till Samal Island – ön med 116 km sandstrand, dånande vattenfall och precis alla vattensporter du kan tänka dig.

Något för dig? Sök billiga flygbiljetter till Davao City eller spana in hotellen!

Mars – Montevideo, Uruguay
I Buenos Aires billiga grannstad blandas art deco och neoklassicistiska byggnader med slitna skyskrapor och lyxiga strandhus: en perfekt illustration av stadens historietunga, internationella karaktär. De luftiga parkerna, intensiva tangobarernaochMercado del Puertosparrillas (köttrestauranger) är ett måste, men kommer du i mars månad kan du även hinna med slutet av stadens 40 dagar långa karneval.

Föredrar du något lugnare kan du alltid ge dig ut på landsbygden för lite vinprovning.

Sök billiga flygbiljetter till Montevideo eller spana in hotellen!

April – Ashgabat, Turkmenistan
Vill du ha ett billigt och annorlunda resmål är Turkmenistans unika huvudstad ett bra alternativ. Att få visum hit är inte helt lätt, men om du lyckas kan du njuta av en plats garanterat fri från turistmassor. Vandra längs de nästan spökligt lugna gatorna i stadskärnan och fotografera den mysigt kitschiga miljön med gyllene takkupoler och välskötta parker. Glöm heller inte bort ett besök på Tolkuchka-basaren, fylld av kameler och mattförsäljare – mer Turkmenistan än så här blir det inte.

Sök efter billiga flygbiljetter till Ashgabad

Maj – Jerusalem, Israel
Kyrkklockor ringer i kapp med minareter och rökelse blandas med kryddor: Jerusalem är en gryta av influenser. Från Olivberget ser du solens sista strålar glittra i den gylleneDome of the Rock, men innan dagen är slut har du gått vilse i de vindlande kvarteren i gamla stan, ätit strudel påAustrian Hospiceoch bestigit fästningsvallarna för en promenad på de medeltida murarna. Allt i Jerusalem är inte billigt, men med grym gatumat, bra och billiga vandrarhem (till exempelAbraham) och en väl utvecklad prutkultur kan du få mycket gjort även på en tajt budget.

Sök billiga flygbiljetter till Jerusalem eller spana in hotellen här!

Juni – York, Storbritannien
I York hittar du medeltida ruiner, vikingalegender, öppna brasor i mysiga pubar och engelska trädgårdar fulla av blommor. Det oförutsägbara vädret gör bara staden ännu mer romantisk. Bestig trapporna till gotiskaYork Minster, utsikten är värd besväret! Åk båt längs den lugna Ouse eller ta en tur till järnvägsmuséet och beundra The Flying Scotsman. Hyr en bil och utforska staden och de vackra omgivningarna – eller kör lite längre norrut och se nationalparken Moors och dess tvättäkta lantidyll.

Sök billiga flygbiljetter till York eller spana in hotellen!

Juli – Nashville, Tennessee, USA
Klassisk country, bluegrass eller gammaldags rock‘n’roll. Få platser i USA kan mäta sig med Nashville när det gäller konserter och livemusik, oavsett om den spelas på lower Broadway, i ett gathörn eller på klassiskaRyman Auditorium. Här hittar du bland annat Music Row, Country hall of fame, RCA Studio B och riktigt kryddstark kyckling. Utanför turisstråken finns det även gott om prisvärda skivaffärer, loppmarknader och gallerior – och missa inte ett besök i pittoreska Hillsboro Village eller The Gulch.

Sök billiga flygbiljetter till Nashville eller spana in hotellen!

Augusti – Podgorica, Montenegro
Podgorica, med sina olivträd, cypresse och sömniga medelhavs-charm, är än så länge relativt oexploaterad som semesterdestination. Här blandas de Ottomanska relikerna i Stara Varos (gamla stan) med kommunistritade byggnader som visar stadens mer sentida och mer problematiska förflutna. På marknaden kan du provsmaka typisk lokal mat som burek och grillat kött, och de blygsamma priserna i kombination med de turkosa sjöarna gör Podgorica till ett prisvärt och mysigt augustiresmål.

Sök billiga flygbiljetter till Podgorica eller spana in hotellen!

September – Thessaloniki, Grekland

Thessaloniki är en stad som är lätt att bli kär i. Med skön atmosfär, gott om nöjen och rimliga priser är den dessutom ett bra alternativ för en semester med tajt budget. Spendera en dag med att utforska romantiska lämningar efter svunna tider, smaka på någon av de många lokala läckerheterna eller smutta på en cocktails vid vattnet. Se lokalborna spela domino på de turkiskinfluerade tavernorna eller shoppa färggranna blombuketter på marknaden i Louloudadika. I närliggandeHalkidiki, som gett namn åt oliverna med samma namn, hittar du kritvita stränder som nattetid förvandlas till stora partyn med massor av backpackers som vet hur man har kul för en billig peng.

Sök billiga flygbiljetter till Thessaloniki eller spana in hotellen!

Oktober – Addis Abeba, Etiopien
Det är trångt och kaotiskt och kontrasterna är starka, men när du väl anpassat dig till tempot och ljudnivån i Addis Abeba kommer du inse att den sprudlande, högt belägna staden är något alldeles speciellt. Besök det etnografiska muséet för en lektion i landets större stammar, beundra vackra handarbeten på den stora marknadenMercatoeller fråga en lokalbo var du hittar den bästa etiopiska jazzen – ethiojazz. Kaffet här är magiskt och en perfekt avrundning på en kryddstark gryta med syrliga injera-pannkakor. Addis Abeba har dessutom väldigt många soldagar, så du kan näst intill räkna med bra väder.

Sök billiga flygbiljetter till Addis Abeba eller spana in hotellen!

November – Udaipur, Indien
I Udaipur frodas den gamla, indiska mystiken med rajput-palats, ornamenterade tempel och smala, vindlande gångar. Staden är relativt fri från turister och här finns mycket att upptäcka till ett lågt pris. “Österns Venedig” ligger belägen på den vackra landsbygden och har fått sitt namn efter det nätverk av sjöar som finns i stan. Promenera runt på de kummindoftande basarerna, klättra upp på Kumbhalgarh-fortets murar eller inspektera maharadjans samling av exklusiva gamla bilar.

Sök billiga flighter till Udaipur eller spana in hotellen!

December – Luang Prabang, Laos
Från tidiga morgonen, när munkar i saffransgula rockar tyst vandrar genom dimman på väg till bönen, till kvällen när luften bär med sig svaga ekon av sång över de tegelröda templen, är det här en tyst, vördnadsfull stad som nästan tycks vara fast i det förflutna. Här är både den mångkulturella befolkningen och flodens fiskare varma, vänliga och välkomnande. Beundra det indokinesiska arvet, vandra genom kvällsmarknaden och provsmaka något från det rika sydostasiatiska köket. Bussar är förbjudna och på kvällen råder utegångsförbud, så trots att Luang Prabang är populärt är det inget som stör stillheten.

Sök billiga flygbiljetter till Luang Prabang eller spana in hotellen!

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login