Res klimatsmart tillsammans, men vandra själv i Sveriges nationalparker

Av den 17 mars, 2018
Norra Kvill nationalpark är en av våra äldre nationalparker men ändå en av de minst kända

Sverige har många alltför sällan besökta naturskatter, ofta är de svåra att nå utan egen transport. Med nystartade Nationalparksresor upptäcker man pärlorna, vistelsen i naturen sker till stor del på egen hand eller på strövtåg med vår färdledare. Bakom nysatsningen står Tomas Bergenfeldt, pionjär inom svensk naturturism. Samarbetspartner är Världsnaturfonden WWF.

Resorna görs i klimatsmart buss med andra naturintresserade. Man bor och äter på hotell och vandrarhem med atmosfär, oftast omgivna av finaste natur. Plats, service och mat är viktigare än antal stjärnor på hotellet.

– När man besöker storslagen svensk natur är man alltför ofta ensam där, säger Tomas Bergenfeldt, grundare och ägare av Nationalparksresor. Kommer man till någon av de mindre kända svenska nationalparkerna finns få bilar parkerade där och de har oftast utländska nummerskyltar. Svensken hittar av någon anledning inte dit. Det vill vi på Nationalparksresor förändra. Förutom att besök i naturen är ett effektivt hälsoverktyg, mår vår planet bra av om fler hittar resmål inom Sverige istället för att välja weekendresor till London eller Barcelona.

Tomas har ägnat större delen av sitt yrkesverksamma liv åt att skapa naturnära upplevelser med lokal förankring världen över. Redan 1984 grundade han Äventyrsresor AB och introducerade därmed själva begreppet ”äventyrsresor” i Sverige, en okänd företeelse dessförinnan. Äventyrsresor introducerade även begreppet ekoturism i Sverige. Efter att ha varit delaktig i Äventyrsresor i över två decennier grundade Tomas Stockholm Adventures som bland annat hjälper gästande besökare att upptäcka Stockholm från cykelsadeln och skärgården i kajak eller segelbåt.

Samarbetspartner är Världsnaturfonden WWF som avstått från att engagera sig i resor under ett 20-tal år, men nu anser att man hittat ett fint sätt att hjälpa fler svenskar att hitta ut i vår underutnyttjade natur.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login