Reportage | Bangtao Beach paradiset på jorden, en oas för själen

Av den 6 januari, 2014

Thailand är något av ett drömresmål för många, varmt skönt och ett solsäkert land som garanterar ett väder som är bra för både sinne som kropp. Men det finns en del att tänka på, i alla fall om man som vi skulle på familjesemester.

Som att vaccinera er innan ni åker, samt att plocka med er allt från magmedicin, till oavsett vad alla säger, en bas av kläder.

Två veckors semester blev det, tanken på att bara slappna av och ha det bra lockade, så blev det. Så den 14e november bar det av till just Thailand, Phuket och resmålet Bangtao Beach. Sunwing Bangtao Beach var slutmålet på trippen, och dit anlände vi efter ett flyg på elva timmar samt en förvånansvärt snabb passkontroll, bagageuthämtning och transfer till hotellet.

Bangtao Beach är ett fantastiskt resmål som ligger ca 35 minuters transfer från flygplatsen, under bussfärden kunde man beskåda en hel del fantastisk natur. Thailand är rikt på exotisk miljö med regnskog och djungel, den sista biten gick genom Bangtao stad, Bangtao Beach ligger i Phuket.

Sunwing Bangtao Beach är ett familjevänligt hotell med otroligt många aktiviteter för just barn, skönt att få hjälp med avlastning om man vill avnjuta ett par timmar för sig själva. Hotellet tilldelades ”Stora Barnsemesterpriset 2013” vilket är lätt att förstå efter att ha spenderat två veckor där.

Väl framme på hotellet möts man av en stor luftig lobby, där incheckningen gick lätt och smidigt och man var snabbt på plats. Direkt när man kom in i rummet så fanns det en toalett och dusch direkt till vänster, garderober samt säkerhetsskåp samt kök till höger, ett stort rymligt rum rakt fram med en stor säng, bäddsoffa för den lille samt ett skrivbord med utrymme för datorn och teven. Balkongen ledde ut mot en av innergårdarna mot poolområdet.

Maten på hotellet var bra mycket bättre än väntat, restaurangen La Tasca (hotellets restaurang) bjöd på frukostbuffé, lunch, middag ackompanjerad av bruset från havet som låg ca trettio meter från restaurangen. Det ska även tilläggas att barn under 12 år äter gratis, deras lunch och middagsbuffé var varierande och fantasirik från dag till dag.

Frukosten bestod av ett stort utbud av ägg i olika former, ägg, olika sorters yoghurt, färsk exotisk fruktsallad, ost, skinka, olika sorters bröd, kaffe, thé, färsk juice, frukt och det var bara att kombinera efter behag.

Rätterna på lunch och middagsmenyn var välsmakande och bra kryddade, ville man ha starkt var till att välja från den Thailändska delen av menyn där utbudet inte var alltför varierat, trots det blev biff med ris en favorit. Ville man inte äta inhemskt fanns det ett faktiskt imponerande utbud med tallrikar fyllda med färska grönsaker och väl tillagade rätter så som sirloin stek (fantastiskt gott), souvlaki, hamburgertallrik o.s.v. Vi beställde köttet well done då vi inte var säkra på om vi skulle tåla en lättare stekt köttbit, faran med well done är att köttet kan bli seg och torr. Men så var inte fallet, kniven skar smidigt genom köttbiten och var riktigt lättuggad. La Tasca får på en skala på ett till fem hela 4+!

Något som såg godare ut än vad det smakade var kokosnöt, som smakade sunk, inget som rekommenderas även om man vid första anblicken blir riktigt sugen. Kanske om det skulle vara en kokosnötdrink baserad på rom, men dit kom vi inte. Däremot blev det ett par Cuba Libre för mig och ett par sköna Piña Colada till sällskapet, men för det mesta blev det faktiskt vatten.

I hotellet fanns det en mini market där det erbjöds lite smått och gott, en skräddare och en juvelerare, en bit utanför så låg tvättstugan för den som inte köpte nytt när det blev smutsigt.

Utbudet på hotellet och dess område var varierat och gigantiskt med ett härligt poolområde som innehöll inte mindre än sex pooler, med olika djup. Störst är den stora familjepoolen på hela 1340 kvadratmeter som hade en egen liten ö, där var även där vi hittade poolbaren. Det fanns även ett volleyboll nät samt ett par fotbollsmål om man inte kände för att hålla till i poolen, vilket var skönt när man vill röra på sig.

För den som kände suget efter snorkling i havet var det bara att gå ett par meter för att känna sanden mellan tårna och se vågorna rulla in, det var bara några vajande palmer som skiljde poolområdet från havet. På morgonen var det flod men inte speciellt djupt då det var riktigt långgrunt och var man bara med så gick det bra, skönt också att vara på stranden på förmiddagen efter frukost då det bjöds på en skön skugga under de vajande träden och sol när man badade i havet. En bit in på eftermiddagen var det ebb och då kunde man utan några som helst svårigheter vada ut runt 100 meter, jag provade inte längre än så i alla fall.

Har man barn så vet man om att även om man tycker att poolen borde räcka till så uppstår en viss rastlöshet efter ett tag och de vill annat, som tur är så fanns det en uppsjö av barnaktiviteter på Sunwing Bangtao Beach.

Lollos & Bernies värld var en välkommen del, miniland var något som den lille besökte ganska ofta och där han fick måla, leka, krama Lollo eller Bernie plus annat som det bjöds på. Adventure games är en populär aktivitet där kidsen får leta efter en hemlig skatt, vara med på Lollos & Bernies födelsedagskalas (de fyllde faktiskt år varje vecka) eller indianöverfall. Adventure games är ett skönt avbräck på ett spännande sätt där kidsen likt en dagisutflykt snurrade runt hela hotellområdet i jakt på både det ena och det andra.

Underhållningen kvällstid på hotellet höll hög klass då det var shower och andra evenemang som gjorde att man inte riktigt hann tröttna, Vings Lollo & Bernie för barn upphörde aldrig att fascinera den lille, oavsett hur många gånger per dag (och det var mååååånga) som de dök upp. På den lilla scen som hotellet hade bjöds det på mini disco, mini stars, teen idol samt en hel del andra barnshower. För vuxna var det även där fullt upp, vad sägs om; Passion for pop, ABBA Undeleted, Movie Box Music Collection, Rock The Night och Eurovision Non-Stop.

Bangtao som ort har även den ett litet utbud i form av Tesco stormarknad, McDonalds precis bredvid (Nähä?), kvällsmarknad två kvällar i veckan (där nästan allt som fanns på nattmarknaden fanns) samt att på stranden runtomkring kunde men köpa det mesta.

Även om man känner att garderoben behövs fyllas på så ska man passa på när man är på plats. Det fanns två skräddare att välja på, en på hotellet (den dyra) och en på stranden (den mer prisvärda), jag valde den på stranden. Enligt mig så var det ett bra val, då det slutresultat blev riktigt bra och det var inga problem att få den att sitta mycket bra, vilket tog ett par provningar. Det blev allt som allt två kostymer, tio skjortor, en väst och en klänning till den bättre hälften, allt satt som handen i handsken och det är så här det ska vara när det är skräddarsytt!

Mycket bra på menyn alltså om man känner sig rastlös!

På tal om rastlöshet så är utflykter något som kan hjälpa när det kryper i kroppen, vi två olika, en halvdag och en heldag.

Heldag, Citytur
Vi började på söndagen med en Citytur, den började med en busstur in till Phuket på ca 40 minuter. Trots det blev det inte långtråkigt någon gång då vår skandinaviska guide berätta otroligt mycket om Thailands historia och hur många sägner uppstod, riktigt intressant. Cityturen började med ett besök på ett Buddistiskt tempel, Gems Gallery (världens största juvelerare), ett kinesiskt mindre tempel för att avslutas på en kvällsmarknad inne i Phuket.

I det buddistiska templet fick man gå för sig själv och utforska området, informationen om det hela fick man innan. Det var många öppna byggnader för turister utom en där munkarna höll, tyvärr fick vi inte se någon munk då de inte rörde sig utanför sin byggnad alltför ofta. Intressant var att alla män/pojkar i Thailand har som tradition att någon gång under livet så ska man vara munk, sen spelar tiden ingen roll egentligen om det så är allt från en vecka till livet ut, det är något som de väljer själv.

Gems Gallery, världens största juvelerare bjöd först på en guidad resa med en ”roller coaster” typ spårvagn, där rösten berättade på svenska om själva historien bakom Thailands hantverk när det kommer till att skapa värdefulla stenar och vilka stora ledare från alla världens hörn som har kommit att använda dem.

Det blev ett besök i själva fabriken där man kunde se hur det gick till när hantverkarna tog fram allt från grunden till färdigt resultat, riktigt skickliga i sin genre. Efter det avslutades visningen med att träda in i butiken, och då menar jag inte en sådan där liten gemytlig butik där man ska få en känsla av exklusivitet. Det här var en butik i monsterklass, jag kan säga att det var lätt en lokal som mätte ca 40×40 meter, om inte mer. Här fanns det ringar, halsband, örhängen och smycken från 1000 baht (ca 200kr) upp till enorma stora summor. Den bättre hälften provade en ring som kostade 58 000 svenska kronor, bara en sådan sak, för att i nästa andetag klämma ur sig ”Oj, den fastnade, vad gör vi nu?”. Det är i sådana lägen som man hickar till, nu var det tur för mig att hon skojade till det. Det kan även tilläggas att inne i butiken var det fotoförbud, och säkerheten var bra mycket högre än i andra områden.

Det tredje stoppet var ett Kinesiskt tempel, ett stopp kändes mer som en utfyllnad för att få själva utflykten få substans. Själva stoppet varade i 15 minuter och här var det ingen som guidade heller, helt onödigt.

Sist men absolut inte minst så fick vi ca tre timmar på en kvällsmarknad inne i Phuket, och som guiden sa ”Här hittar ni allt” så visst fanns det mer eller mindre allt. Är man van att strosa runt på en vanligt svensk marknad så är det här något helt annat, varmt, trångt, dofter och högt ljud (oj så många intryck). Hur som helst så blev det kläder (till lillkillen), accessoarer, lite souvenirer (för det är klart att om man ska turista så ska man göra det ordentligt), ett par hörlurar och lite att äta i form av en mycket chokladdoppad banan med strössel, gott!

Till sist efter att ha spenderat de där tre timmarna på marknaden så bar det av tillbaka till hotellet efter en heldag, utflykten får hela fem av fem för just helheten.

Halvdag, Elefanttur
Det här var den utflykt som den lille mest såg fram emot, Elefantridning, vi andra däremot var mer eller mindre skeptiska men ändå intressant.

Elefantridningen i sig vara runt 30 minuter och den tog oss ut på en tur som gick i en cirkel, vår elefant fick för sig att tvärstanna och hur elefantföraren än manade på så rubbade den sig inte. När en elefant bestämmer sig då finns det inte mycket som rubbar en sådan, nu var det inte svårare än så än att när den hade tömt ut ett mindre badkar (den var kissnödig) så fortsatte rundan. Men det var en aning nervöst innan då man inte riktigt visste vad som var på gång. Väl tillbaka på elefantstationen så fick vi (till lillkillens glädje) klappa och mata dem.

Elefantridningen var bara början, för sedan blev det ett besök på gummiplantage och guidning i hur det togs fram och bearbetades. Ytterligare en uppvisning av två elefanter som visad upp sina skills, målning, fotboll, spela munspel och att vinka adjö av oss. Vi fick även lära oss hur curry gjordes, plus att vi även fick ett smakprov på hur det smakar om man gör mat på dagsfärsk curry, fantastiskt gott.

Kokosnötter finns det gott om i Thailand, även på den här turen. Vi fick en demonstration om hur man öppnade en, och hur man gjorde på bästa sätt med kokosnötsköttet för att få det att smaka bäst. Vi fick även smaka på nykläckt kokosnötskött samt kokosmjölk, inget att rekommendera.

Sen fick vi ta del i hur man jobbar med ris, hur man plöjer en risåker med en vattenbuffel, smaka på Thailändskt kaffe och thé för att avsluta hela turen med lunch av thailändsk buffé.

Den här utflykten leddes av en svensktalande guide som på ett skämtsamt och lättfullt gjorde att det aldrig blev tråkigt, mycket informativt och intressant var det, vilket gör att den här utflykten får fem av fem!

Efter att ha pratat med andra hotellgäster vad de hade valt så visade det sig att de här utflyktsmålen hörde till de mest prisvärda och intressanta, skönt då man egentligen inte har en aning om vad man ska välja.

Om man vill göra något på egen hand så var bara att sätta sig i en taxi och bege sig ut på eget bevåg, vi valde att besöka ett Seylong Shoppingcenter som ligger i Patong. Där fanns verkligen det mesta, dock inget som man inte hittade på kvällsmarknaden (förutom originalkläder då), skönt att bara strosa runt och se sig omkring. Samt att det var välkommet avbrott i den lugna bubbla som Bangtao Beach bjöd på.

För det ska sägas att om man vill varva ner och vila upp en trasig själ så är Sunwing Bangtao Beach den ultimata platsen att göra det på, och vill man ha mer action så finns den bara en taxiresa bort.

Jag kan lätt rekommendera Sunwing Bangtao Beach om man vill komma bort som familj och inte behöva tänka allt för mycket på vad som ska göras och inte göras, värt varenda minut!

Se bilderna från Thailand, Bang Tao Beach …

Fotograf Anders OlofssonAnders Olofsson. Resa | Reportage
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login